Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac predsjedao Glavnom odboru Vijeća Europe za pitanja Roma, Sofija, 26-29. travnja 2016.

Slika /slike/IMG_3955.JPG
Od 26. do 29. travnja 2016.g. održano je zasjedanje Ad hoc Odbora stručnjaka za pitanja Roma Vijeća Europe – CAHROM kojemu je predsjedavao ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac. Sastanak je održan u Sofiji, u okviru predsjedanja Republike Bugarske Vijećem Europe, a otvorio ga je zamjenik premijera, g. Ivailo Kalfin. Uz sudjelovanje brojnih međunarodnih organizacija, akademskih stručnjaka i predstavnika civilnog društva, predstavnici država članica Vijeća Europe, raspravili su brojne teme usmjerene poboljšanju položaja Roma u Europi.

Uvedene su nove radne metode, primjerice rad u paralelnim skupinama glede izvješća po tematskim posjetima skupine zainteresiranih država čime je unaprijeđena agenda Vijeća Europe vezana uz pitanja Roma. Raspravljalo se o kontribuciji međunarodnih organizacija o njihovim prioritetima za 2016-2017., te najnovijim događanjima vezanih uz romsku problematiku. Skupu se obratila, među ostalima, i Posebna izvjestiteljica UN-a za pitanja manjina prezentirajući situaciju u vezi s Romima diljem svijeta.

Tijekom zasjedanja obrađeno je nekoliko tema: stanovanje, ranjive skupine u romskoj populaciji: žene, mladi, i LGBTIQ, povijest Roma, romski genocid u Drugom svjetskom ratu, antidžipsizam, pristup Roma pravosuđu. Na kraju se raspravljalo o temama budućeg sastanka. Češka republika bit će domaćin jednog od zasjedanja tijekom 2017. godine.

Na samom kraju, sudionici zasjedanja jednoglasno su zahvalili predsjedavajućem, ravnatelju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na unaprjeđenju načina rada Odbora kojim su omogućene sadržajnije diskusije znatno šireg broja sudionika. 
 

Pisane vijesti