Izlaganje o hrvatskom modelu Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje u Amsterdamu

Slika /slike/slika.jpg
U sklopu četvrtog sastanka Radne skupine EU Agencije za temeljna prava (FRA) za poboljšanje prijavljivanja i praćenja zločina iz mržnje, održanog u  razdoblju 28.-29. travnja 2016. godine, predstavljen je web alat naziva „Compendium of Practices on Hate Crime“ s opisom 30 odabranih praksi država EU na području suzbijanja zločina iz mržnje, te izvješće „Ensuring justice for hate crime victims: professional perspectives“, s opisom prepreka s kojima se žrtve suočavaju na putu ostvarivanja pravde, promatrajući iz perspektive osoba koji se u praksi bave suzbijanjem zločina iz mržnje.

 U svojim uvodnim govorima, nizozemski ministar sigurnosti i pravosuđa g. Ard van der Steur te direktor EU Agencije za temeljna prava (FRA) g. Michael O'Flaherty naglasili su iznimnu važnost zajedničkih napora u kontinuiranoj borbi protiv zločina iz mržnje.  U tu svrhu osmišljen je  i „Compendium of Practices on hate crime“ s ciljem da nositeljima strategija i stručnjacima pruži uvid u to što druge države EU čine na području suzbijanja zločina iz mržnje te pomogne u procjeni moguće primijene pojedinih komponenti unutar vlastitog nacionalnog sustava.

Nakon predstavljanja Compendium-a, uslijedilo je izlaganje o trima odabranim dobrim praksama, među kojima je odabran i hrvatski model Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje. Praksu su u okviru tvz. „living library“ sesije izložili Diana Kovačević Remenarić, viša državnoodvjetnička savjetnica u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i članica Radne skupine, te Kristijan Kevešević, savjetnik u Vladinom uredu.

Compendium of Practices on Hate Crime je dostupan na stranicama EU Agencije za temeljna prava (FRA) pod sljedećim linkom: http://fra.europa.eu/en/theme/hate-crime/compendium-practices
 

Pisane vijesti