Održan sastanak s Visokim povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava g. Nielsom Muižnieksom, u Zagrebu 27. travnja 2016. godine

Slika /slike/indeksiraj.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održao je sastanak s Visokim povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava, 27. travnja 2016. na kojem su prisustvovali Visoki povjerenik Nils Muižnieks, zamjenik Visokog povjerenika Nikolaos Sitaropoulos, savjetnica Erliha Bičakčić te dokumentaristica Muriel Dabiri.
U ime Ureda visokog gosta sa suradnicima primila je  Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda, a sastanku su prisustvovali i Maja Bukša, pomoćnica ravnatelja Ureda,  Jasna Rašeta,  Klaudija Kregar Orešković i Danijela Gaube, savjetnice u Uredu te pripravnik na stručnom osposobljavanju, Nino Preložnjak.

Predstavnici ULJPPNM-a prezentirali su razvoj i zadaće Ureda za ljudska prava  nacionalnih manjina kao stručne službe Vlade RH, a Visoki je povjerenik upoznat s aktivnom ulogom Ureda u vezi s ostvarivanjem prava  nacionalnih manjina s posebnim naglaskom na pripadnike romske nacionalne manjine. Pritom je istaknuto praćenje Nacionalne strategije za uključivanje Roma te Akcijskog plana za provedbu te strategije, kao i uloga Republike Hrvatske koju je imala tijekom Desetljeća za uključivanje Roma. Što se tiče šireg okvira zaštite ljudskih prava, tijekom razgovora je, među ostalim, spomenuta provedba Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina te priprema Izvješća na Četvrto mišljenje Savjetodavnog odbora Vijeća Europe. Osim navedenog, istaknuto je i pitanje integracije stranaca, osiguranje financijskih  sredstava, djelokrug Ureda i Savjeta te zakonodavni okvir kojim se štite i promiču ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Gospodin Nils Muižnieks je naveo tri ključne teme kao glavna područja interesa: tranzicijska pravda i socijalna kohezija, sloboda medija/neprofitni mediji i nacionalne manjine te migracije i integracija stranaca.

Predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina naglasili su da je u tijeku izrada operativnog plana koji bi olakšao provedbu integracijske politike te su istaknute projektne aktivnosti Ureda financiranih iz EU fondova koje uključuju migracijsku politiku. U suradnji s organizacijama civilnog društva Ured, također, sudjeluje u izradi priručnika za učenje jezika. Posebnu pozornost g. Muižnieks posvetio je pravnom okviru dvojezičnosti nacionalnih manjina, na što mu je objašnjena provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, izmjene Zakona o jeziku i pismu, pitanje dvojezičnosti u Vukovaru te odluke Ustavnog suda.
 

Pisane vijesti