Održan Seminar o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, 3. svibnja 2016. godine, Mala vijećnica Hrvatskog sabora, Zagreb

Slika /slike/Okvirna konvencija.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine organizirao je Seminar o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina koji je održan 3. svibnja 2016. godine u Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora.

Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Hrvatski sabor je potvrdio u rujnu 1997. odine, a stupila je na snagu 17. listopada 1997. godine. Vlada Republike Hrvatske sukladno članku 25. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina podnijela je Vijeću Europe do sada četiri izvješća o provedbi Okvirne konvencije, posljednje za razdoblje od 2009. – 2013. godine. Spomenuti je seminar posvećen Četvrtom mišljenju Savjetodavnog odbora Vijeća Europe, kao i danim preporukama  za unaprjeđenje razine zaštite, ostvarivanja i promocije prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Skupu su nazočili zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, predstavnici nadležnih ministarstava i drugih državnih tijela i institucija koji su zaduženi za provedbu Konvencije, predstavnici Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, vijeća, koordinacija i udruga nacionalnih manjina, akademske zajednice i eksperti za navedeno područje.

Skupom je predsjedavao mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. G. Sočanac je u kratkim crtama predstavio zakonodavni i institucionalni okvir zaštite i promocije prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na važnost i ulogu međunarodnih dokumenata u procesu ostvarivanja manjinskih prava i senzibilizaciji društva općenito, a kojih je Republika Hrvatska potpisnica. U uvodnom dijelu skupu su se obratili g. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, dr.sc. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, zastupnik Veljko Kajtazi,, Boris Milošević, pomoćnik ministrice uprave i prof.dr.sc. Vesna Crnić Grotić, profesorica na Pravnom fakultetu u Rijeci i predsjednica Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Povelju za regionalne i manjinske jezike.

 Nadalje, o aktivnostima  vezanim uz provedbu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina u prethodnom razdoblju izvijestili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Ureda pučke pravobraniteljice, Agencije za elektroničke medije i Zagrebačke županije. Na samom kraju,Doc. dr.sc. Antonija Petričušić, sPravnog fakulteta u Zagrebu,  istaknula je, između ostalog, važnost provedbe Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina, kao jednog od ključnih međunarodnog dokumenta kojim se uređuju manjinska prava.

Na seminaru riječ su imali i predstavnici nacionalnih manjina, koji su naveli svoja iskustva u ostvarivanju manjinskih prava, te ujedno i uputili pitanja predstavnicima relevantnih tijela vezano uz izazove s kojima se svakodnevno susreću.

Sredinom svibnja Republika Hrvatska će uputiti  Savjetodavnom odboru Vijeća Europe Očitovanje na Četvrto mišljenje o provedbi Okvrine konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, nakon čega će Odbor ministara Vijeća Europe donijeti Rezoluciju o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina za Republiku Hrvatsku.
 

Pisane vijesti