PRIOPĆENJE

Slika /slike/indeksiraj.jpg
Dana 22. travnja 2016. godine u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održan je sastanak Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje.

Na sastanku su bili prisutni članovi Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje iz Policijske akademije i Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ureda pučkog pravobranitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Pravnog fakulteta, Centra za mirovne studije i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Na sastanku se među ostalim temama raspravljalo i o incidentima koji su se dogodili na Pešćenici i Kozari Boku na kojima najvećim dijelom žive pripadnici romske nacionalne manjine i na kojima su bačene eksplozivne naprave.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izražava zabrinutost zbog događanja kojima se ugrožavaju životi i imovina romske nacionalne manjine.  Vjerujemo da će nadležne institucije na temelju očevida što prije otkriti počinitelje ovog događaja kako bi se utvrdilo o kakvom se napadu radi i koji je motiv  navedenog kaznenog djela.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina osuđuje navedene napade kojim su dovedeni u opasnost život i imovina ljudi koji žive na ovom području.

Naglašavamo da se Republika Hrvatska obvezala na poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda, vladavinu prava i zaštitu prava svih svojih građana sukladno najvišim vrednotama svog ustavnog i međuna­rod­nog pravnog poretka.
 
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH
 

Pisane vijesti