Ravnatelj Ureda održao predavanje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na temu suzbijanja trgovanja ljudima

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Naslovna-FPZG.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., održao je stručno predavanje 30. listopada 2023. godine na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, studentima 5. godine Sveučilišnog diplomskog studija politologije, smjer: Nacionalna sigurnost. Predavanju je prisustvovalo 30-ak studenata i održalo se u cilju upoznavanja studenata s globalnim fenomenom trgovanja ljudima, te kako bi ih se osvijestilo i dodatno senzibiliziralo za ovo područje.

Gosp. Tahiri predstavio je nacionalni referalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, nacionalne programe i planove, te protokole, i ujedno je predstavio nove trendove i statistike na ovom području. Također je iznio podatak da je od 2016. godine pa sve do danas u Hrvatskoj identificirano više od 242 žrtve trgovanja ljudima koje su najčešće ženskog spola, seksualno i radno eksploatirane, a sve češće žrtve su i muškarci podvrgnuti radnoj eksploataciji, te eksploataciju u cilju činjenja protupravnih radnji.

U iznimno interaktivnom predavanju uz poticaj i zanimanje studenata ravnatelj je više pažnje posvetio primjerima iz prakse na čemu su sami studenti uvidjeli kako se radi o kaznenom djelu najgrublje povrede temeljnih ljudskih prava i slobode.



Pisane vijesti