Ravnatelj Ureda na koordinacijskom sastanku o rješavanju antimuslimanskog rasizma u organizaciji Vijeća Europe i Europske Komisije u Strasborugu

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Web-Strasborug.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol. sudjelovao je u Strasbourgu od 14. do 15. ožujka na prvom koordinacijskom sastanku o rješavanju antimuslimanskog rasizma u organizaciji Vijeća Europe i Europske komisije.

Ovaj hvalevrijedan sastanaka uvodnim je izlaganjem otvorila Glavna tajnica Vijeća Europe gđa Marija Pejčinović Burić koja je u svom inspirativnom izlaganju navela kako je zajednička zadaća svih zemalja članica Vijeća Europe poduzeti sve da se zaustave predrasude, diskriminacija i nasilje usmjereno prema muslimanskom narodu.

Jedan od glavnih ciljeva ovog sastanka kojim je predsjedavala gđa Marion Lalisse, koordinatorica Europske Komisije za borbu protiv antimuslimanske mržnje, bio je rješavanje zabrinjavajućeg porasta antimuslimanske mržnje koja poprima oblik širenja diskriminirajućih i rasističkih narativa, raširenu upotrebu dehumanizirajućeg jezika, polarizaciju društava i sve češće vandalske činove protiv vjerskih prostora i društvenih centara.

Ravnatelj Ureda gosp. Tahiri na predmetnom je sastanku sudjelovao u svojstvu nacionalne kontakt točke za prikupljanje statističkih podataka o zločinima iz mržnje u Republici Hrvatskoj, te je u okviru svog izlaganja iznio relevantne podatke i aktivnosti koje Republika Hrvatska poduzima u identificiranju i sprječavanju zločina iz mržnje i prekršajnih djela počinjenih prema muslimanima.

Nadalje, gosp. Tahiri istaknuo je važnost islamske zajednice za kulturnu i etničku raznolikost u Republici Hrvatskoj, naglasivši činjenicu važnosti Mešihata Islamske zajednice Hrvatske, osnovanog prije više od jednog stoljeća u svrhu promicanja međureligijskog dijaloga, razumijevanja, uključenosti i tolerancije.

Kao najznačajnije aktivnosti koje je Vlada Republike Hrvatske poduzela u duhu tolerancije i pluralizma gosp. Tahiri naveo je donošenje Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje od 2017. do 2020. i od 2021. do 2024., provođenje edukativnih aktivnosti za stručnjake u području zločina iz mržnje i govora mržnje, te izradu i provedbu nacionalnih strateških dokumenata i akcijskih planova koji su u svom sadržaju posvećeni tematici suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje.

Datum održavanja sastanka, odnosno 15. ožujak je bio od izuzetnog simboličkog značaja, jer je obilježen Međunarodni dan UN-a protiv antimuslimanske mržnje. Sastanak je održan u nazočnosti 16 država članica Europske Unije, predstavnika UN-ovog Saveza civilizacija i Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Također sastanku je prisustvovao i značajan broj zemalja koje nisu članice Europske Unije ali se također suočavaju s ovim problemom među kojima je posebno važno istaknuti predstavnike Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Vatikana. Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.
 
 
 

Pisane vijesti