Održana Specijalizirana obuka za članove/ice mobilnih timova za suzbijanje trgovanja ljudima

Slika /slike/Opatija _THB.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u Opatiji, dana 27. i 28. veljače 2019. godine, organizirao Specijaliziranu obuku za članove/ice mobilnih timova s ciljem unaprjeđenja sustava pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.

Provedba navedenog treninga sukladna je provedbi mjera i ostvarenju ciljeva definiranih Nacionalnim planom za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2018. do 2021. godine, a koje se odnose na osnaživanje i obrazovanje članova mobilnih timova kako bi se moglo osigurati pružanje prvih oblika pomoći i zaštite novoidentificiranim žrtvama trgovanja ljudima na području cijele države.

Sudionicima se uvodnim govorom obratio nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodin Alen Tahiri, univ.spec.pol, koji se pozvao na Protokol za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima kojim se detaljno definira uloga članova/ica mobilnih timova u nacionalnom referalnom sustavu suzbijanja trgovanja ljudima. Mobilne timove za pružanje prvih oblika pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima čine osobe ovlaštene za pružanje prvih oblika pomoći i zaštite novoidentificiranim žrtvama trgovanja ljudima, a to su: predstavnici centara za socijalnu skrb, Hrvatskog Crvenog križa i organizacija civilnog društva. Isto tako nacionalni koordinator je napomenuo da na temelju prijava pristiglih Uredu, odabrano je ukupno 24 člana/ice iz organizacija civilnog društva koji će dobiti ovlaštenje za rad u mobilnim timova na vrijeme od dvije godine.

Nadalje uvod u sustav suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, predstavila je Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja. Definiciju kaznenog djela trgovanja ljudima i postupak  identifikacije žrtava trgovanja ljudima predstavili su Dejan Dretar, voditelj Službe i Irena Sever, policijska službenica ispred Službe organiziranog kriminaliteta, Ministarstva unutarnjih poslova. O pružanju prvih oblika pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima u nacionalnim skloništima, govorila je Marija Penava Šimac, voditeljica Službe u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zatim pružanje podrške žrtvama trgovanja ljudima uz praktične informacije oko odlaska na teren, predstavile su Selma Ilić, voditeljica Službe za zaštitu migranata i Jitka Machova, koordinatorica mobilnih timova ispred Hrvatskog Crvenog križa.  I na kraju utjecaj stresa i traume na ponašanje žrtava, predstavila je Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja u području traumatske psihologije.

Sudionicima se posebno korisno učinila simulacija inicijalnog razgovora sa žrtvom te konkretni slučajevi iz prakse odnosno igranje uloga, drugog dana specijalizirane obuke.

Nacionalni koordinator svim polaznicima uručio je potvrdu o sudjelovanju na obuci te će im naknadno biti dostavljena i Odluka o imenovanju članova/ica u mobilne timove kako bi isti mogli započeti s radom.

Pisane vijesti