Održana 3. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine

Slika /slike/3.sjednica Povjerenstva 1.jpg
U srijedu, 23. svibnja 2018. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, Trg Sv. Marka 2, Zagreb, održana je 3. sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković, koji je u svojem obraćanju naglasio predanost Vlade Republike Hrvatske politikama unaprjeđenja položaja nacionalnih manjina, a zbog specifičnosti njihovih nepovoljnih uvjeta života, posebno unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine. Pohvalio je angažman saborskog zastupnika romske i drugih 11 nacionalnih manjina, g. Veljka Kajtazija te čestitao ravnatelju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, g. Alenu Tahiriju, na imenovanju, istaknuvši kako je to imenovanje nadišlo deklarativne izjave o poboljšanju položaja romske nacionalne manjine i postavilo dobar primjer romskoj zajednici kako je moguće ostvariti i najviše dosege.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Republike Hrvatske, vođenje sjednice preuzela je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ujedno i predsjednica Povjerenstva, gđa Marija Pejčinović Burić.

Na sjednici su, između ostalog, usvojeni Kriteriji za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, raspravljano je o provedbi Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu, pružene su informacije o izradi ključnih strateških dokumenata i izvješća te prezentirani rezultati projekta „Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma“, koji se provodi u okviru IPA 2012 programa pretpristupne pomoći EU.

Na kraju sjednice, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, pružio je osvrt na nedavno objavljeno izvješće Europske komisije za borbu protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe, u kojem su, između ostalog, naglašeni pozitivni pomaci glede zbrinjavanja povratnika i integracije migranata, dok se zabrinjavajućim ocjenjuje govor mržnje, uključujući i prema romskoj populaciji. Ravnatelj je istaknuo kako je Ured s uvažavanjem primio na znanje navedeno Izvješće te u narednom periodu planira s nadležnim tijelima pokrenuti rasprave i aktivnosti kako bi se odgovorilo na probleme koje je Izvješće prepoznalo.


 

Pisane vijesti