Održan javni skup na temu „Govor mržnje u javnom prostoru“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava

Slika /slike/Foto vijesti 2018/Dan ljudskih prava 2018-Prva.jpg
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava te 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina organizirao je javni skup na temu „Govor mržnje u javnom prostoru“, u Kući Europe u Zagrebu.
 
Javni skup je otvorio ravnatelj Ureda, g. Alen Tahiri, univ.spec.pol, osvrnuvši se uvodno na Deklaraciju kao zajedničko mjerilo postignuća svih naroda i nacija te skup zajedničkih standarda na području zaštite i promocije ljudskih prava.  

Nadalje, ravnatelj Ureda je izložio aktivnosti koje Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provodi na području suzbijanja govora mržnje temeljem Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017. do 2022. godine i pratećeg Akcijskog plana.



Nakon uvodnih riječi ravnatelja Ureda, nazočnima su se obratili dr.sc. Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora, prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te g. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, govoreći o važnosti uloge i odgovornosti političara u borbi protiv govora mržnje.

Na antidiskriminacijski pravni okvir kojim je regulirana problematika govora mržnje osvrnula se profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Snježana Vasiljević.

Na završetku javnog skupa, savjetnik u Vladinom uredu Kristijan Kevešević predstavio je kampanju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s preporukama za suzbijanje govora mržnje u političkom prostoru.



Pisane vijesti