Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Republici Makedoniji, 5.-7. kolovoza 2018. godine

Slika /slike/RM slika 1..jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske g. Alen Tahiri odazvao se pozivu g. Samka Ibraimoskog, zastupnika u Parlamentu Republike Makedonije i ministra bez portfelja u Vladi Republike Makedonije g. Aksela Ahmedovskog za sudjelovanje u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida dana 6. kolovoza 2018. godine.
 
U okviru posjeta kojem je prisustvovao i saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ gđa. Suzana Krčmar, organiziran je dana 5. kolovoza 2018. godine sastanak s predstavnicima Roma u Skopju te obilazak romskih naselja u Skopju i Tetovu.

Organiziran je posjet općini Šuto Orizari te razgovor s predstavnicima lokalne vlasti te gradonačelnikom g.  Kurtom  Duduš. Šuto Orizari je jedina općina u Republici Makedoniji gdje Romi čine većinu i jedina općina u kojoj je uz makedonski, albanski i romski službeni jezik.



Dana 6. kolovoza održana je komemoracija povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u Memorijalnom centru holokausta u Skopju.



Nakon komemoracije, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina g. Alen Tahiri održao je sastanak s ministrom u Vladi Republike Makedonije g. Akselom Ahmedovskim i g. Samka Ibraimoskim, zastupnikom u Parlamentu Republike Makedonije na temu provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma.



Održan je i posjet Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Makedoniji s ciljem razvoja daljnje suradnje te poboljšanja integracije pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i Republici Makedoniji.


 

Pisane vijesti