Nacionalna konferencija „Suzbijamo li diskriminaciju? Primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj“

Slika /arhiva/stories/05122014.jpg

U utorak 02. prosinca 2014. godine u Hotelu Dubrovnik održana je nacionalna konferencija o Zakonu o suzbijanju diskriminacije pod nazivom „Suzbijamo li diskriminaciju? Primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj". Konferenciju je organizirao Ured pučke pravobraniteljice u okviru projekta „Izrada Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije," u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH.



Okupivši stručnjake s područja suzbijanja diskriminacije, suce, odvjetnike, predstavnike neovisnih i državnih tijela, organizacija civilnog društva te akademske zajednice, konferencija je organizirana sa svrhom sagledavanja i analize primjene Zakona kroz proteklo razdoblje.

Nakon pozdravnih govora pučke pravobraniteljice, gospođe Lore Vidović, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodina Branka Sočanca, zamjenice ministra pravosuđa, gospođe Sandre Artuković Kunšt i predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, gospodina Branka Hrvatina, konferencija se odvijala kroz 4 tematske sesije. Prva sesija bila je usmjerena na primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije na sudovima. Druga sesija predstavila je iskustva pravobraniteljskih institucija u provedbi Zakona dok je u trećoj sesiji fokus bio aktivnostima tijela državne uprave i organizacija civilnog društva u provedbi zakona. U tom smislu najavljen je i proces izrade novog Nacionalnog plana za suzbijaje diskriminacije. U zadnjoj sesiji razgovaralo se o ulozi medija u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti.

Pisane vijesti