ODRŽANA JAVNA TRIBINA O SUZBIJANJU TRGOVANJA LJUDIMA S POSEBNIM NAGLASKOM NA ROMSKU NACIONALNU MANJINU

Slika /arhiva/stories/27112014_a.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske je 21. studenog 2014. godine u prostorijama Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, organizirao Javnu tribinu o problematici suzbijanja trgovanja ljudima s posebnim naglaskom na romsku nacionalnu manjinu.

Cilj predmetnog događaja bio je podići svijest o trgovanju ljudima u Republici Hrvatskoj kao jednom od najtežih oblika kršenja ljudskih prava te upoznati sudionike tribine s naporima institucija u rješavanju tog globalnog problema kao i njihovoj suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Uvodnim izlaganjem tribinu je otvorila pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Maja Bukša koja je predstavila rad Ureda kao ureda nacionalnog koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima. U nastavku izlaganja predstavila je aktivnosti Ureda u sklopu provedbe Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2012. do 2015. godine.

Sudionicima Javne tribine obratio se i g. Dean Savić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a iz Ministarstva unutarnjih poslova, koji je govorio o ulozi policije u aktivnostima suzbijanja trgovanja ljudima i operativnim akcijama usmjerenim na proativni rad pri identificiranju žrtava trgovanja ljudima; gđa. Andrea Krznar, voditeljica Službe za beskućnike, žrtve trgovanja ljudima, humanitarni rad i volonterstvo iz Ministarstva socijalne politike i mladih, koja se osvrnula na trendove i izazove današnjice u okviru suzbijanja trgovanja djecom; gđa. Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je na temu rizika višestruke diskriminacije istaknula iskustva vezana uz položaj Romkinja; te gđa. Ramiza Memedi, predstavnica Udruge žena Romkinja „Bolja Budućnost", koja je kroz izlaganje potaknula raspravu običaja iznad zakona.

Nakon predavanja provedena je diskusija potaknuta brojnim pitanjima sudionika tribine.

Pisane vijesti