Izdana brošura „Dječja pitanja o izbjeglištvu i kako na njih odgovoriti“

Slika /slike/foto Vijesti/Djecja pitanja o izbjeglistvu-Slika brošure.jpg
U izdanju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske izdana je brošura „Dječja pitanja o izbjeglištvu i kako na njih odgovoriti“. Brošurom se nastoji odgovoriti na prisutne izazove u komunikaciji s djecom i mladima na temu izbjeglištva, multikulturalnosti i stvaranja pozitivnog kontakta s osobama koje govore druge jezike te potječu iz drugačijih sredina.

Aktualna izbjeglička kriza u svijetu jedna je od najvećih od Drugog svjetskog rata, tijekom koje su milijuni ljudi morali napustiti svoje domove zato što su im u zemlji porijekla ugroženi životi - zbog rata, diskriminacije ili proganjanja zbog nacionalnosti, religijskog opredjeljenja, seksualnog identiteta ili drugih obilježja. U ovakvim iznenadnim događajima, djeci i mladima potrebno je pružiti odgovore na pitanja koja se neminovno javljaju. No, razgovor o ovim temama pruža i mogućnost učenja o sličnostima i razlikama te razvijanja tolerancije i empatije.

U šest tematskih područja, ova brošura nudi odgovore na najčešća pitanja djece i mladih o izbjeglištvu te pomaže roditeljima, skrbnicima i svima onima koji rade na ovim temama u davanju dobno primjerenih i podržavajućih odgovora. Brošura je nastala u okviru projekta „Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita“, sufinanciranog u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju, na temelju senzibilizacijskih radionica provedenih u 6 gradova diljem Hrvatske,  u 17 škola sa gotovo 1000 djece i mladih.

Brošuru možete preuzeti na sljedećoj poveznici: Dječja pitanja o izbjeglištvu i kako na njih odgovoriti

Pisane vijesti