Ravnatelj Ureda na otvorenju 5. sastanka Dijaloga Vijeća Europe s romskim civilnim društvom, 20. lipnja 2018. godine u Strasbourgu

Slika /slike/foto Vijesti/Peti sastanak VE i civilnog društva.jpg
U Strasbourgu je 20. i 21. lipnja 2018. godine održan 5. sastanak Dijaloga Vijeća Europe s romskim civilnim društvom. Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gosp. Alen Tahiri, kao predstavnik predsjedavajuće države članice održao je uvodni govor o prioritetima predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, aktivnostima Ureda u tom kontekstu te participaciji predstavnika romske nacionalne manjine u političkom i društvenom životu.
 
U svom uvodnom izlaganju ravnatelj je istaknuo kako je ovo prvo predsjedanje Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe te da su teme ljudskih prava, položaja nacionalnih manjina, a osobito romske nacionalne manjine jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja. Istaknute su i relevantne aktivnosti Vlade Republike Hrvatske i Ureda na nacionalnoj i europskoj razini, potpora predsjednika Vlade Republike Hrvatske poboljšanju položaja pripadnika romske nacionalne manjine te dosadašnji uspjesi i budući izazovi provedbe strateških dokumenata Republike Hrvatske, kao što su Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Nacionalna strategija za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine. Navedeni su i podaci o zastupljenosti pripadnika romske nacionalne manjine na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, u predstavničkim tijelima i izvršnim tijelima kao i osobita pozornost koja se pridaje položaju žena i mladih te suradnja s civilnim društvom.
 
Uz ravnatelja Ureda, uvodna izlaganja su održali i Snežana Samardžić Marković, ravnateljica Ureda za demokraciju Vijeća Europe i vpl Božidarka Krunić (Republika Crna Gora), predsjedavajuća Izvjestiteljske skupine za socijalna i zdravstvena pitanja Odbora Ministara Vijeća Europe. Na sastanku su sudjelovali i brojni stručnjaci i predstavnici civilnog društva iz država članica VE, a civilno društvo iz Republike Hrvatske predstavljao je g. Etem Fazli iz Rijeke.

Pisane vijesti