U Slavonskom Brodu održane radionice s djecom i roditeljima te okrugli stol

Slika /slike/Foto vijesti 2019/Slika-Slavonski Brod-01.JPG
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je u razdoblju od 11. do 13. prosinca 2019. proveo niz aktivnosti na području Grada Slavonskog Broda, posvećenih promicanju obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine. Ove regionalne aktivnosti dio su trogodišnjeg projekta „Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“.
 
Prva u nizu aktivnosti bila je diskusija s roditeljima predškolske djece i paralelna radionica za predškolce. Oba događanja održana su u prostorijama Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, a cilj im je bio informirati roditelje o pravima i pogodnostima predviđenima za djecu koja pripadaju romskoj nacionalnoj manjini u sustavu odgoja i obrazovanja te zainteresirati predškolce za pohađanje programa predškole. Diskusiju i radionice su vodili stručni voditelji dok je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, održao pozdravni govor za roditelje te pri završetku radionice, djeci podijelio prigodne darove.
 
Drugog je dana održana radionica s učenicima koji pohađaju više razrede osnovne škole, također u Gradskoj knjižnici, pri čemu je cilj bio motivirati ih na završavanje osnovne i upis srednje škole. Ovom su prigodom sa stručnim voditeljima razgovarali o važnosti obrazovanja te mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, a po završetku radionice su im također podijeljeni prigodni darovi.
 
Posljednjeg dana, održan je okrugli stol na koji su bili pozvani svi relevantni lokalni dionici - od zaposlenika odgojnih i obrazovnih ustanova te regionalne i lokalne samouprave do nevladinih organizacija koje se bave pravom na obrazovanje ili uključivanjem Roma.
 
Skup je održan u Županijskoj komori Hrvatske gospodarske komore, a otvorio ga je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je u prvom dijelu također održao izlaganje. Tijekom izlaganja iznio je podatke o zastupljenosti pripadnika romske nacionalne manjine u odgoju i obrazovanju iz sveobuhvatnog istraživanja provedenog u 2017. godini. Ovi podaci, sukladno pretpostavkama, potvrđuju nižu zastupljenost u predškolskom odgoju i vrlo nisku polaznost srednjoškolskog obrazovanja. Znajući za probleme, ravnatelj Ureda naveo je i strateške dokumente kojima se nastojalo adresirati ove probleme kao i aktualni strateški dokument – Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma od 2013. do 2020.
 
Potom su izlaganja održali dr.sc. Anica Vukašinović, v.d. pročelnice Upravnog odjela  za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Ana Kešina, ravnateljica dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić, Zorana Butorac te ravnateljica OŠ Hugo Badalić, Irena Čugura Ćerić. Osim statističkih podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja o zastupljenosti romskih učenika, prisutni su mogli čuti o projektima koje su dječji vrtić i škola proveli, a koji su rezultirali uključivanjem djece u program predškole. Nažalost, romska djeca s područja Slavonskog Broda trenutno ne pohađaju program predškole zbog nedostatka sredstava za prijevoz i pratitelja.
 
Nakon prvog dijela, u drugom su dijelu izlaganja održali strani gost Bozidar Nikolić, koordinator Mreže podrške romskoj djeci iz Republike Srbije te gošća Rahela Hojnik Kelenc, ravnateljica pučkog otvorenog učilišta u Lendavi iz Republike Slovenije. Oboje su izložili primjere dobre prakse iz vlastitog rada pri čemu je gđa Hojnik Kelenc prezentirala programe koje provode u zajednici s ciljem uključivanja odraslih u formalne i neformalne oblike obrazovanja dok je g. Nikolić govorio o zagovaračkim aktivnostima koje je njegova organizacija provodila kako bi se postigla veća uključenost romske djece u programe vrtića i predškole.



Pisane vijesti