U Hrvatskom saboru održan skup posvećen obilježavanju 15. obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Slika /slike/15. obljetnica Ustavnog zakona_1.JPG
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine, organizirao je skup posvećen obilježavanju 15. obljetnice  donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je održan  11. prosinca 2017. godine, u dvorani Josipa Šokčevića u Hrvatskome saboru.

Ovim događajem željelo se ukazati na važnost donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čime je stvoren normativni okvir za ostvarivanje cjelovite zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Odluku o proglašenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Hrvatski je sabor donio na sjednici 13. prosinca 2002. godine.

Na skupu je među ostalim naglašeno da je Ustavni zakon utjecao i na kredibilitet Hrvatske u svijetu, te da je imao važnu ulogu u procesu  integracije nacionalnih manjina u hrvatsko društvo. Prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao temeljna ljudska prava i slobode, sastavni  su dio demokratskog sustava Republike Hrvatske.

Prigodnim govorima skupu su se obratili: mr. sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelj Ureda, koji je bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, dr. sc. Furio Radin, potpredsjednik sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, dr. Mate Arlović, izaslanik predsjednika Ustavnog suda RH,  dr. Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. Mate Granić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. Na skupu je bio i  dr.sc. Goran Granić, koji je kao tadašnji potpredsjednik Vlade  sudjelovao u izradi novog Ustavnog zakona.

Skupu su nazočili i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, Robert Janković,  Ermina Lekaj Prljaskaj i Boris Milošević, veleposlanici matičnih zemalja nacionalnih manjina, predstavnici nadležnih ministarstava, brojni predstavnici udruga, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te eksperti za navedeno područje.


 

Pisane vijesti