Sastanak s predstavnicima UNHCR-a u RH

Slika /slike/UNHCR_1.jpg
U prostorijama Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, 14. prosinca 2017. godine održan je sastanak s predstavnicima Predstavništva UNHCR-a u Hrvatskoj – g. Guieseppe Di Carom, šefom predstavništva i gospođom Mandanom Amiri. Teme sastanka bile su dovršavanje studije mapiranja apatridnosti, borba protiv ksenofobije i govora mržnje, status dokumenata koje izrađuje Ured, te buduća suradnja UNHCR-a i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

G. Di Caro izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom razmjenom informacija o aktivnostima između Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ureda Predstavništva UNHCR-a, te je izvijestio o aktivnostima koje UNHCR provodi po pitanju mapiranja apatridnosti, te analize zakonodavnog okvira. Mapiranje je u finalnoj fazi, a javna prezentacija rezultata planira se za veljaču 2018. godine. S druge strane, cilj je legislativne analize ustanoviti gdje su moguća poboljšanja po pitanju rješavanja statusa državljanstva.

Di Caro je također izvijestio o srednjoškolskom kurikulumu na izradi kojeg je UNHCR radio u suradnji s Hrvatskim Crvenim Križem i za kojeg se trenutno čeka odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kurikulum pokriva program podučavanja toleranciji, čime zahvaća široko polje djelovanja Ureda, a uključuje i učenje toleranciji prema imigrantima i izbjeglicama. Pored navedenog, UNHCR trenutno radi na finaliziranju videa koji će prikazivati dvije pozitivne priče pripadnika romske nacionalne manjine koji su svoja statusna pitanja u vezi državljanstva uspješno razriješili.

G. Sočanac ukratko je upoznao s tematskim dijelom sastanka, nakon čega su kolege iz Ureda (Đokić, Kevešević i  Bakić) detaljnije upoznali s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2018. - 2020. koji će biti manje ambiciozan (realniji) tako da sa strane tijela neće biti značajnih povećanja financijskih sredstava za mjere koje obuhvaćaju besplatnu pravnu pomoć, zbog čega Ured anticipira određene prigovore.

Akcijski plan za integraciju državljana trećih zemalja usvojen je od Vlade nedavno a u njemu je cijeli niz aktivnosti koje Ured provodi na polju integracije. Uspostavljen je online sustav za praćenje provedbe Akcijskog plana, organizirani su treninzi za osobe koje će raditi sa sustavom,  Akcijski plan tiskan je na šest jezika, proveden je niz aktivnosti na lokalnoj razini te su, između ostaloga, razrađeni indikatori za prihvat izbjeglica, a uskoro započinje i
Kampanja s fokusom na izbjeglice koja će se odvijati na lokalnoj i nacionalnoj razini.
 
Ured je središnje državno tijelo, a ujedno i nacionalna kontakt točka za pitanja borbe protiv ksenofobije i govora mržnje. 1. prosinca 2017. godine usvojen je Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Tijekom godine je 20 do 30 prijavljenih slučajeva zločina iz mržnje, a slučajevi javnog govora usmjerenog protiv imigranata ili izbjeglica tek su izolirani slučajevi na koje je javnost veoma brzo reagirala osuđujuće. 




 

Pisane vijesti