Sudjelovanje ravnatelja Ureda na 19. konferenciji Alijanse (OESS) protiv trgovanja ljudima

Slika /slike/Foto vijesti 2019/THB.1.1.jpg
U Beču je od 8.-9. travnja 2019. godine održana godišnja konferencija OESS Alijanse protiv trgovanja ljudima, ovog puta posvećena korištenju tehnologije u borbi protiv trgovanja ljudima.
 
Skup je bio podijeljen u četiri panela na kojima se između ostalog raspravljalo o načinu na koji se tehnologija zloupotrebljava u svrhu trgovanja ljudima i na koji način ona koristi trgovcima ljudima u njihovom poslovanju. Naglašen je  opseg problema i trendova koji su relevantni za zlouporabu tehnologije u različitim oblicima trgovanja ljudima, postavljajući temelje za uspješne odgovore o kojima se raspravljalo na konferenciji.

Naglašena je važnost da se istraže nove mogućnosti u području prevencije i zaštite žrtava trgovanja ljudima. Tehnologija kao sredstvo za sprječavanje trgovanja ljudima i zaštitu njezinih žrtava može se iskoristiti u jačanju svijesti javnosti o ovoj problematici. Također mogu se  koristiti prigodni programi i alati kao i primjeri dobre prakse za prekid začaranog kruga trgovanja ljudima te osigurati sigurnu budućnost za ranjive skupine. Isto tako tehnologija može poslužiti i kao prednost za identifikaciju žrtava trgovanja  ljudima, istragu i progon počinitelja ovog kaznenog djela.

Ravnatelj Ureda, gospodin Alen Tahiri,univ.spec.pol., koji je i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, aktivno je sudjelovao u radu navedene konferencije te je održao niz sastanaka s nacionalnim koordinatorima iz Europske Unije i neformalne mreže nacionalnih koordinatora Jugoistočne Europe, a vezano uz jačanje suradnje u zajedničkoj borbi protiv trgovanja ljudima.



Pisane vijesti