Sastanak s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Foto vijesti 2020/DSC_03631.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., primio je u četvrtak 13. veljače 2020. godine, dr. Roberta Klinkea, veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj i gđu Marinku Perić, savjetnicu u Odjelu za politiku Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj. Tema sastanka bila je razmjena iskustava na području prava nacionalnih manjina.

Ravnatelj Ureda, g. Alen Tahiri ukratko je predstavio brojne aktivnosti koje provodi Ured za ljudska prava i prava za nacionalne manjine na području zaštite i promicanja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i suzbijanja trgovanja ljudima. Tom prilikom ravnatelj Ureda istaknuo je da su na području zaštite nacionalnih manjina učinjeni značajni pomaci u poboljšanju njihovog položaja. Ured putem Europskog socijalnog fonda ima na raspolaganju iznos od 10 milijuna eura za nacionalne manjine i antidiskriminaciju, s posebnim fokusom na romsku nacionalnu manjinu. Posebna briga posvećuje se obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina, njihovom uključivanju u društvo te konkurentnosti na tržištu rada.
 
Veleposlanik dr. Robert Klinke sa svoje strane istaknuo je važnost osiguranja suradnje između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke kako bi prelaskom predsjedanja Vijećem Europske unije na Saveznu Republiku Njemačku bila osigurana daljnja provedba svih započetih inicijativa. Ujedno je zamolio za partnerstvo kod provedbe aktivnosti vezanih uz sjećanja na Holokaust koje se odnose i na borbu protiv antisemitizma, ali i anticiganizma, homofobije i drugih oblika neprijateljstva prema manjinskim skupinama.

Nastavno na navedenu temu, ravnatelj Ureda pozvao je veleposlanika dr. Roberta Klinkea da 2. kolovoza 2020. godine, na dan obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen, prisustvuje otvaranju „Memorijalnog centra Uštica“ i svečanom koncertu.



Pisane vijesti