Sastanak ravnatelja Ureda s veleposlanikom Izraela u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Foto vijesti 2021/NJ.E. Mor i Tahiri 1.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., primio je u utorak, 4. svibnja 2021. godine, Nj. E. g. Ilana Mora, veleposlanika Izraela u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik Izraela zahvalio je na dobrodošlici i izrazio želju za nastavkom dobre suradnje na području zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te podizanju svijesti o antisemitizmu i suzbijanju diskriminacije. Također, istaknuo je dobre, prijateljske odnose između dviju država, Republike Hrvatske i Izraela.

Ravnatelj Ureda, g. Alen Tahiri ukratko je predstavio brojne aktivnosti Ureda na području zaštite i promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te istaknuo snažnu  potporu Vlade Republike Hrvatske daljnjem unaprjeđenju položaja pripadnika nacionalnih manjina, osobito provedbom Operativnih programa nacionalnih manjina koji su u ovom mandatu i sastavni dio Programa Vlade Republike Hrvatske. Također, naglasio je i aktivnosti Ureda u području antirasizma te suzbijanju govora mržnje i zločina iz mržnje, a u koju svrhu je 8. travnja 2021. godine Vlada usvojila novi Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje.

Nadalje, naglašena je važnost primjene radne definicije antisemitizma koja je istaknuta u prijedlogu Nacionalnog plana za zaštitu i promicanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.
Ravnatelj Ureda podsjetio je i da će Republika Hrvatska 2023. godine preuzeti predsjedanje Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust (IHRA - International Holocaust Remembrance Alliance).



Pisane vijesti