Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina razgovarao s gđom Astrid Thors, visokom povjerenicom OESS-a za nacionalne manjine

Slika /slike/fotografija 1.jpg
Dana 9. svibnja 2016. godine u prostorijama Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Mesnička 23, održan je sastanak s visokom povjerenicom OESS-a za nacionalne manjine, gđom Astrid Thors. Sastankom je predsjedavao ravnatelj Ureda, g. Branko Sočanac.

G. Sočanac je upoznao nazočne s ustrojstvom i djelokrugom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zakonodavnim i institucionalnim okvirom zaštite i promocije prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Prezentirani su programi i strategije kojih je nositelj Ured, a u kojima su definirani pravni i institucionalni mehanizmi za zaštitu prava nacionalnih manjina i ljudskih prava općenito. Raspravljalo se i o određenim nedostacima samog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koje su uočene slijedom proteka od 14 godina od njegova usvajanja (2002) i o čemu će se povesti šira rasprava koja će obuhvatiti stručnjake, parlamentarce, praktičare te ostalu zainteresiranu javnost. Bilo je riječi i o primjeni postojećeg (2013-2016) i izradi novog Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava (2017-2020).

Nadalje, G. Sočanac se osvrnuo na potrebu za većim stupnjem informiranja i educiranja svih subjekata involviranih u manjinska pitanja, posebice na lokalnoj razini. Prema njegovim riječima bitno je uputiti predstavnike nacionalnih manjina na prava koja su im zajamčena Ustavnim zakonom, ali i predstavnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u vezi s  njihovim obvezama u primjeni propisa kojima se reguliraju manjinska prava.

U nastavku dijaloga, gđa. Thors je iskazala poseban interes u vezi sa povećanjem broja prijava vezanih uz kaznena djela zločina iz mržnje prema pripadnicima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. G. Sočanac je objasnio ulogu Ureda kao središnjeg tijela u za prikupljanje, objedinjavanje i objavu podataka o zločinima iz mržnje, opseg primjene Protokola o postupanju u slučajevima zločina iz mržnje koji je Vlada Republike Hrvatske  usvojila 2. travnja 2011. godine, te istaknuo važnost stvaranja klime boljeg razumijevanja te osvješćivanja šire javnosti o problemima diskriminacije temeljem  etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla.

Zaključno je visoka povjerenica OESS-a za nacionalne manjine zahvalilia na konstruktivnom dijalogu i naglasila savjetodavnu ulogu Ureda visoke povjerenice u izradi zakonodavnog i regulativnog okvira kojim su obuhvaćena manjinska prava u zemljama članicama OESS-a.
 

Pisane vijesti