Ravnatelj Ureda mr. sc. Branko Sočanac jedan od uvodničara na događanju „Doznaj (na vrijeme)...“ povodom Europskog tjedna od 7. do 9. svibnja 2016. godine

Slika /slike/IMG_20160509_111838.jpg
Povodom Europskog tjedna koji traje od 7. do 9. svibnja 2016. godine organizirano je događanje pod nazivom „Doznaj (na vrijeme)...“ koje se održalo 9. svibnja 2016. godine na Europskom trgu.

9. svibnja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je „Schumanovu deklaraciju“. Taj dan je ostao zabilježen kao Dan Europe.

Na događanju su sudjelovali predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstva unutarnjih poslova, EURES Hrvatske (koji djeluju pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Spotted: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Ministarstva gospodarstva, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Međunarodne organizacije za migracije te Instituta za migracije i narodnosti.

Cilj događaja bio je zainteresiranim građanima pružiti relevantne informacije o različitim aspektima povezanima sa sigurnom mobilnošću na temu zapošljavanja, studiranja, putovanja i ostalih informacija potrebnih građanima te podizanje svijesti o važnosti informiranja i pripreme prije donošenja odluke o mobilnosti.

U ime organizatora, pozdravni govor okupljenima uputio je g. Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u svom pozdravnom govoru osvrnuo se na pozitivne aspekte članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te brojnim prilikama koje se otvaraju za hrvatske građane. Također, skrenuo je pozornost i na određene opasnosti koje se mogu dogoditi od kojih je posebno istaknuo problematiku trgovanja ljudima.

Na tematskim radionicama o mobilnosti unutar Europske unije predstavnica Ureda je uz Ministarstvo unutarnjih poslova i Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI održala predavanje na temu suzbijanje trgovanja ljudima.

Cijeli događaj je popraćen promidžbenom i medijskom pokrivenošću prije, tijekom i nakon događaja.

Ključna poruka ovog događaja je da mobilnost mora predstavljati priliku, a ne potrebu, dodanu vrijednost, a ne rizik, za što su ključni preduvijeti dobra informiranost i kvalitetna priprema.
 

Pisane vijesti