Ravnatelj Ureda sudjelovao na panelu u sklopu Dana otvorenih vrata Novih susjeda

Slika /slike/Novi susjedi 1.JPG
Ravnatelj Ureda g. Alen Tahiri, univ. spec. pol. sudjelovao je na panelu održanom 17. lipnja 2021. godine, u sklopu manifestacije Dan otvorenih vrata Novih susjeda koji su organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova i Centar za kulturu dijaloga. Manifestacija je jedna od aktivnosti projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo, čija je provedba sufinancirana sredstvima iz Fonda za azil, migracije i integraciju.

Ravnatelj je, u svojstvu čelnika koordinativnog tijela za integraciju osoba pod međunarodnom zaštitom, a ujedno i predsjednika Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo, govorio na panelu naziva Uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo: prepreke, izazovi i postignuća. Na panelu su također sudjelovali državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova gđa Terezija Gras, zastupnik u Europskom parlamentu g. Karlo Ressler te voditeljica Odjela za međunarodnu zaštitu u Predstavništvu UNHCR-a u Hrvatskoj gđa Indira Beganović.

Gđa Terezija Gras, u svojstvu predstavnice Odgovornog tijela u sustavu upravljanja i kontrole Fonda za azil, migracije i integraciju i Fonda za unutarnju sigurnost, izrazila je zadovoljstvo svrhom i rezultatima projekta Novi susjedi, naglasivši važnost korištenja raspoloživih sredstava iz europskih fondova u svrhu jačanja sustava integracije osoba pod međunarodnom zaštitom te senzibilizacije javnosti na temu prihvaćanja novih sugrađana. Predstavila je i međunarodne obveze koje je Republika Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, preuzela s ciljem iskazivanja solidarnosti i suradnje s drugim državama članicama vezano uz prihvat i integraciju osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita. Također je naglasila ključni preduvjet za uspjeh integracije – koordinirani pristup i kontinuiranu suradnju svih nadležnih tijela ali i drugih dionika sustava integracije.

G. Karlo Ressler prezentirao je politike Europske unije u području migracija te integracije državljana trećih zemalja u zemlje prihvata, naglasivši kako je proces integracije uvelike u nadležnostima država članica Europske unije te da je uloga Europske komisije da daje smjernice i alate za postizanje bolje društveno-ekonomske participacije državljana trećih zemalja u novim sredinama. Spomenuo je novi Akcijski plan za integraciju i uključivanje za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji je Europska komisija predstavila 24. studenoga 2020. godine, a koji je primjer dobre prakse za kreiranje nacionalnih politike država članica.

G. Alen Tahiri, u svojstvu čelnika koordinativnog tijela za integraciju osoba pod međunarodnom zaštitom, istaknuo je izvrsnu suradnju sa svim nadležnim tijelima, ali i jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva i međunarodnim organizacijama koje djeluju u sklopu spomenutog Stalnog povjerenstva i pripadajuće Radne skupine. G. Tahiri je izrazio zadovoljstvo što je u novom sazivu Stalnog povjerenstva, radi unaprjeđenja sustava, uključen i Ured potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, ali i predstavnik Islamske zajednice u Hrvatskoj, imajući u vidu aktivnosti koje zajednica provodi, a koje su usmjerene očuvanju vjerskih, običajnih i kulturalnih posebnosti osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita te uspostavljanju dijaloga s domicilnim stanovništvom. Različiti stručnjaci uključeni u rad navedenih tijela izradili su Nacrt Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2021. do 2023. godine koji bi uskoro trebao biti upućen na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Gđa Indira Beganović iskoristila je priliku čestitati svima 20. lipanj, Svjetski dan izbjeglica, istaknuvši pritom dobru suradnju UNHCR-a sa svim dionicima sustava integracije. Upravo povodom Svjetskog dana izbjeglica UNHCR je objavio 2020 Participatory assessment, odnosno dokument koji donosi i niz preporuka iz perspektive samih izbjeglica.

Na manifestaciji Dan otvorenih vrata Novi susjedi održana su još dva panela na temu uloga religijskih zajednica u integraciji te iskustava žena azilantica i migrantica u Republici Hrvatskoj. Prikazani su i brojni senzibilizacijski video uradci o svakodnevnom životu naših novih sugrađana.



Pisane vijesti