Ravnatelj Ureda mr.sc. Branko Sočanac sudjelovao na tribini "Tolerancija, različitost, imigracija" u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta

Slika /arhiva/stories/08052015_2m.jpg

Ured za informiranje Europskog parlamenta u suradnji s partnerima UNHCR, CEDIM, Hrvatskim urbanim mrežama i Hrvatskim debatnim društvom. organizirao je dana 08. svibnja 2015. godine u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu tribnu pod nazivom "Tolerancija, različitost, imigracija". Cilje ove tribine bio je ukazati na izazove i poteškoće s kojima se susreću tražitelji azila, azilanti i izbjeglice u Republici Hrvatskoj i Europi.



U raspravi, koja je obuhvaćala pitanje problema i izazova integracije imigranata u hrvatsko društvo te medijske percepcije imigranata, sudjelovali su gospodin Terrence Pike, predsjednik UNCHR-a u Hrvatskoj, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu gospodin Tonino Picula, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnh manjina gospodin mr.sc. Branko Sočanac, voditeljica Odjela za azil Ministra unutarnjih poslova gospođa Anita Mandić, istraživači Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) Vedrana Baričević i Josip Šipić te Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije (CMS). Također, svoja iskustva iznio je i azilanat Prince Soniyiki.

U svom izlaganju mr.sc. Branko Sočanac upoznao je sudinike tribine s Akcijskim planom za uklanjanje prepreka u ostvarivanju prava u području integracije stranaca za razdoblje od 2013. do 2015. godine te s brojnim drugim aktivnostima koje provode nadležne institucije u području integracije stranaca u hrvatsko društvo.

Nakon početnih izlaganja i javne rasprave prikazan je dokumentarni film HRT-a autorice Ivane Dragičević, Anima Hotel Europa, o teškoj sudbini imigranata na Lampedusi.

Pisane vijesti