Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac sudjelovao u hrvatskom izaslanstvu koje je predstavilo nacionalno izvješće o stanju ljudskih prava prema dugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR)

Slika /arhiva/stories/14052015.jpg

Hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodila prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, predstavilo je 12. svibnja 2015. godine u Ženevi nacionalno izvješće o stanju ljudskih prava prema dugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR). Republici Hrvatskoj je tijekom predstavljanja prvog izvješća u studenome 2011. godine u prvom ciklusu UPR-a bilo upućeno 116 preporuka od kojih je većinu prihvatila i implementirala.



Prema nacionalnom izvještaju, država je, između ostaloga, uspostavila zakonodavni okvir i učinkovit mehanizam za borbu protiv zločina iz mržnje, a provode se i mjere borbe protiv diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina. Brojne su države čestitale Hrvatskoj što je jedna od rijetkih zemalja u svijetu kojoj je na čelu žena.

Preporuke država članica odnosile su se na područja zaštite i ostvarenja ljudskih prava, uključujući važnost podizanja javne svijesti o ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova, obiteljskom nasilju, pitanju nestalih i o pravima raseljenih osoba, stambenom zbrinjavanju, zločinima iz mržnje, zaštiti osoba sa invalditetom, pravu djece na obrazovanje te migranta i tražitelja azila.

Pisane vijesti