Program pristupa Roma (Program Roma Access) pri Central European University (CEU) sa zadovoljstvom objavljuje poziv za prijavu za akademsku godinu 2012/13.

Program pristupa Roma (Roma Access Program) pri Central European University objavljuje poziv za prijavu za akademsku godinu 2012.-2013. Svi uspješni kandidati/-kinje dobit će punu stipendiju.

Rok za prijavu: 11. lipnja 2012. godine


Central European University (CEU) je sveučilište na engleskom jeziku smješteno u Budimpešti (Mađarska). Studenti CEU-a dolaze iz više od 110 zemalja, a nastavno osoblje iz više od 30 zemalja.

CEU je akreditiran u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj. Uz financijsku potporu Fonda za obrazovanje Roma (REF), Zaklade VELUX i Romskih inicijativa Otvorenog društva.  Perspektivnim mladim Romima/-kinjama iz srednje i istočne Europe CEU nudi 9-mjesečni Pripremni tečaj. Tečaj se održava od sredine listopada 2012. g. do sredine lipnja 2013. g.

Cilj Programa pristup Roma (Roma Access Program-RAP) je pripremiti obećavajuće mlade Roma da se natječu za studijska mjesta na CEU i drugim poslijediplomskim programima na priznatim sveučilištima. RAP nastoji privući studente s posebnim interesom za društvene i humanističke znanosti. RAP će:
  • Pripremiti romske studente za njihovo izabrano područje studija kroz intenzivnu nastavu na području rodnih studija, međunarodnih odnosa i europskih studija, prava / ljudskih prava, političkih znanosti, javne politike, ili sociologije (mogu se ponuditi i dodatne discipline);
  • unaprijediti engleski jezik do razine prikladne za poslijediplomski studij kroz intenzivni tečaj engleskog jezika;
  • vježbati vještine akademskog pisanja i učenja na poslijediplomskoj razini;
  • uključiti ih u osnovne diplomske programe studija na CEU (sudjelovanje na predavanjima na razini magisterija)
  • pripremiti studente da služe kao uzori u svojim zajednicama i izvan njih;
  • raditi na izgradnji snažnog liderstva mladih Roma u pogledu vještina, znanja, ponosa i predanosti za poboljšanje romskih zajednica.
RAP je otvoren za mlade Rome/kinje iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Češke, Kosova, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije, Slovačke, Turske i Ukrajine.
Svi uspješni kandidati dobit će punu stipendiju koja pokriva putovanje, školarinu i naknade, stanovanje, zdravstveno osiguranje, studijske materijale i životne troškove.
Za detaljne uvjete molimo pogledati: https://rap.ceu.hu/.

Pisane vijesti