Posjet veleposlanice Kraljevine Maroko i predsjednika Marokanskog vijeća za ljudska prava

Slika /slike/Veleposlanstvo Maroka.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ugostio je 2. svibnja 2018. godine veleposlanicu Kraljevine Maroko, gospođu Nour El Houda Marrakchi i predsjednika Nacionalnog vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroko (CNDH) te Vijeća Marokanaca koji žive u inozemstvu, gospodina Drissa El Yazamija.

Povodom konferencije o evoluciji ljudskih prava u Maroku, koja se održava u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Zagrebu ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gospodin Branko Sočanac i gospodin Driss El Yazami razmijenili su iskustva dviju država, ali i dvaju tijela po pitanju rada na promociji i zaštiti ljudskih prava.

CNDH je tijelo koje izrađuje tematska izvješća, te izvješća na godišnjoj razini o stanju ljudskih prava u Maroku. Također, nadgleda kršenje ljudskih sloboda, adresira prigovore i istražuje kršenja, savjetuje primjenu međunarodnih propisa o ljudskim pravima, provodi istraživanja te izdaje mišljenja o pitanjima iz područja ljudskih prava.

Gospodin Sočanac prezentirao je ukratko rad Ureda kao stručne službe Vlade Republike Hrvatske na području borbe protiv trgovanja ljudima, zločina iz mržnje, zaštite nacionalnih manjina, te po pitanju integracije izbjeglica u hrvatsko društvo. Istaknuo je tako, među ostalim, i aktivnosti koje će Ured imati u sklopu predsjedanja Vijećem Europe, čiji je Maroko država partner.

Gospodin Yazami zaključio je da Kraljevina Maroko može puno naučiti od Republike Hrvatske koja je u periodu od svega nekoliko desetljeća prošla ogroman put na razvoju ljudskih prava te izrazio nadu za jačanjem suradnje dviju država.
 

Pisane vijesti