Posjet delegacije Republike Turkmenistan Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Delegacija Republike Turkmenistan posjetila je 27. svibnja 2013. godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u sklopu studijskog posjeta Republici Hrvatskoj u organizaciji UNDP-a s ciljem upoznavanja hrvatskih iskustava u zaštiti i promicanju ljudskih prava. Turkmenistansku delegaciju, koju je predvodila Jazdursun Gurbannazarova, ravnateljica Nacionalnog instituta za demokraciju i ljudska, primio je ravnatelj Ureda, Branko Sočanac s pomoćnicima.

Ravnatelj je gostima predstavio rad Ureda govoreći o načinu funkcioniranja Ureda, zakonodavnom okviru Republike Hrvatske na području zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, instrumentima zaštite istih te suradnji i redovitoj komunikaciji s drugim relevantnim institucijama. Naglašen je značaj zadnjih izmjena Ustava RH kojima su zajamčena prava 22 izrijekom navedene nacionalne manjine, a istaknuta je i važnost Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Navedeni su primjeri izrade nekoliko nacionalnih strateških dokumenata usklađenih s odgovarajućim dokumentima EU, kao i akcijskih planova za njihovu provedbu. Osobito je istaknuta pozornost koja se pridaje najranjivijoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj – romskoj.

Osim zaštite prava nacionalnih manjina razgovaralo se i o radu Ureda koji se odnosi na zaštitu ljudskih prava – suzbijanje trgovine ljudima, zločina iz mržnje, diskriminacije te razvoj migracijske politike tj. integracije stranaca.

Ravnateljica Nacionalnog instituta za demokraciju i ljudska prava navela je kako proces zakonodavnog reguliranja prava nacionalnih manjina u Turkmenistanu još uvijek traje, a usmjeren je na izjednačavanje prava turkmenskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina. Također je navela da je Turkmenistan pristupio svim međunarodnim konvencijama i instrumentima u zaštiti ljudskih prava. Institucionalnim rješavanjem ljudskih prava bavi se Nacionalni institut za demokraciju i ljudska prava koji je znanstvena ustanova pri Uredu predsjednika Turkmenistana. Uz Institut postoji i koordinacijsko tijelo koje se bavi usklađivanjem međunarodnih zakona i instrumenata sa nacionalnim, te prati provedbu istih. Istaknula je i važnost razmjerno nedavnih uzajamnih posjeta predsjednika Turkmenistana i RH.



Pisane vijesti