Okrugli stol na temu prijavljivanja zločina iz mržnje i govora mržnje

Slika /slike/foto Vijesti/Okrugli stol na temu prijavljivanja zlocina iz mrznje i govora mrznje-11.6.2018..JPG
U okviru provedbe Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017. do 2022. godine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske je dana 11. lipnja 2018. godine u Kući ljudskih prava organizirao okrugli stol na temu prijavljivanja zločina iz mržnje i govora mržnje.

Svrha okruglog stola je bila da se provede stručna rasprava s predstavnicima organizacija civilnog društva i nadležnih institucija o opsegu i razlozima neprijavljivanja zločina iz mržnje i govora mržnje te eventualnim mjerama u okviru sustava suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje koje bi mogle poticajno djelovati na prijavljivanje.

Okrugli stol je otvorio mr.sc. Branko Sočanac, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Izlaganja o važnosti prijavljivanja u sustavu suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje održali su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Kristijan Kevešević, savjetnik u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te Marija Goatti i Krešimir Mamić, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova.  

O problematici neprijavljivanja zločina iz mržnje i govora mržnje iz perspektive organizacija civilnog društva izlagali su predstavnici Centra za mirovne studije, Zagreb Pride-a, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Hrvatskog pravnog centra, Kuće ljudskih prava, Srpskog narodnog vijeća, Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska, Documente – Centra za suočavanje s prošlošću te Trans Aid-a.

Pisane vijesti