Održana završna konferencija projekta „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“ – 25. travnja 2018. godine

Slika /slike/Završna konferencija Potpora provedbe politike za integraciju migranata.jpg
U Kongresnom Centru Forum, dana 25. travnja 2018. godine, održana je završna konferencija projekta „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“, financiranog od strane Europske unije iz IPA 2012 programa, čija je provedba započela 27. siječnja 2017. godine.

Projekt je provodio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s partnerskim konzorcijem kojega čine WYG savjetovanje d.o.o. i TECHED savjetodavne usluge d.o.o.

Okupljenima se obratio v.d. ravnatelja Ureda, mr.sc. Branko Sočanac, koji je prije svega zahvalio svima koji su pridonijeli ostvarenju ciljeva projekta. G. Sočanac ukratko je predstavio zakonodavni i institucionalni okvir za integraciju stranaca u hrvatsko društvo te je posebno naglasio donošenje novog Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine te izradu Plana razmještaja osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita. Napomenuo je kako Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provodi još jedna projekt iz ovoga područja pod nazivom „Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potreban međunarodna zaštita“, u sklopu Fonda za azil, migraciju i integraciju (AMIF), čija provedba završava krajem 2018. godine.

Konačno, g. Sočanac kazao je kako Republika Hrvatska aktivno prati svjetske trendove te se prilagođava novonastalim migracijskim tokovima kojih je i sama dio. S tim u vezi, dodao je kako je integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo nemoguća ukoliko ne postoji sinergija između svih institucija i organizacija koje se bave ovim područjem te je napomenuo kako je suradnja i razmjena dobrih praksi nužna za razvoj i održivost učinkovitog sustava integracije stranac u hrvatsko društvo te razvoja sveukupnog hrvatskog društva.

Okupljenima su se obratili i članovi projektnog tima koji su prezentirali ostvarene ukupne rezultate projekata, a u nastavku je uslijedio i radionički dio koji je za cilj imao definiranje budućih aktivnosti posebno u području zapošljavanja i obrazovanja, smještaja i stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite te jačanja kapaciteta na lokalnoj razini.
 

Pisane vijesti