Koordinativni sastanak i javna tribina na temu integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, 19. i 20. travnja 2018. godine, Slavonski Brod

Slika /slike/Sl Brod 2.jpg
U sklopu provedbe projekta ''Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita'' sufinanciranog u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (u nastavku: Ured) organizirao je  19. i 20. travnja 2018. godine dvodnevno događanje u Slavonskom Brodu na temu prihvata i integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Dana 19. travnja 2018. godine održan je koordinativni sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije te Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeni zbrinjavanje. Sastanak je organiziran povodom razmještaja 16 osoba pod međunarodnom zaštitom u Grad Slavonski Brod, s ciljem jačanja koordinacije s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.  Na sastanku se također raspravljalo o kriterijima za izradu Plana razmještaja osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, za čije je definiranje od ključne važnosti dijalog s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sastanak je otvorila gđa. Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja Ureda, koja je predstavila djelokrug Ureda te aktualne aktivnosti. Predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova, gđa. Ana Šutalo, predstavila je proces odobravanja međunarodne zaštite te sociodemografska obilježja osoba pod međunarodnom zaštitom koji su u Republiku Hrvatsku došli putem programa preseljenja iz Turske, a predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, g. Ivica Preskar i gđa. Ana Ban, smještajne kapacitete za prihvat osoba pod međunarodnom zaštitom. Na sastanku je predstavljen Nacrt kriterija za izradu Plana razmještaja te se osvrnulo na ulogu i važnost lokalne razine za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Dana 20. travnja 2018. godine održana je druga od šest javnih tribina pod nazivom  ''Izazovi i mogućnosti za integraciju osoba pod međunarodnom zaštitom iz perspektive javnih službi''. Na tribini je sudjelovalo više od trideset službenika tijela i ustanova jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te predstavnika civilnog društva. Na tribini su predstavljeni izazovi neposrednog rada s osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita iz ključnih sektora za integraciju: socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja.

Javnu tribinu otvorila je gđa. Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja, predstavivši  ulogu Ureda kao koordinativnog tijela za područje integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo, kao i ulogu Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i pripadajuće Radne skupine čijim radom Ured predsjedava odnosno koordinira. Ispred Grada Slavonskog Broda okupljene je pozdravila gđa. Katica Jira iz Upravnog odijela za društvene djelatnosti, naglasivši važnost međuresorne i međusektorske suradnje u integraciji osoba pod međunarodnom zaštitom. Riječ je zatim dana izlagačima, stručnjacima u četiri navedena tematska područja, koji su nakon održanih prezentacija odgovarali na pitanja kolega iz javnih ustanova i tijela Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije te sudjelovali u raspravi  o integracijskim kapacitetima i izazovima.



Pisane vijesti