Održana 7. sjednica Savjeta za ljudska prava

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Naslovna Savjet za ljudska prava.jpg
20. prosinca 2023. u zgradi Vlade Republike Hrvatske održana je 7. sjednica Savjeta za ljudska prava.

Sjednicu je vodila Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade i predsjednica Savjeta za ljudska prava, koja je uvodno pozdravila okupljene te istakla kako je u razdoblju od protekle sjednice bilo više značajnih događaja vezanih uz ljudska prava: tijekom ljeta, Hrvatsku su pogodila olujna nevremena koja su uzrokovala značajna oštećenja na stambenim i gospodarskim objektima uzrokujući i gubitak ljudskih života, a nakon toga i poplave. Ovi događaji, još jednom su nam pokazali važnost održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promjena kao novog stupa zaštite ljudskih prava. U kolovozu je u Ženevi održana rasprava o Objedinjenom periodičnom izvješću Republike Hrvatske pred UN Odborom za uklanjanje svih oblika rasne diskriminacije. Također, u Zagrebu je 11. i 12. rujna 2023. godine održana Druga međunarodna konferencija o genocidu nad Romima, a krajem studenoga održan je IHRA Plenum Zagreb u sklopu presjedanja Hrvatske Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust.

Također, potpredsjednica Šimpraga informirala je okupljene da je 18. rujna u Vladi Republike Hrvatske održala sastanak s delegacijom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, predvođenom ministrom Tomislavom Žigmanovom.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri informirao je članove Savjeta o napretku u provedbi Nacionalnog plana zaštite i promocije ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije za razdoblje do 2027., te najavio daljnje korake vezane za izradu pripadajućih akcijskih planova za razdoblje 2024.-2025.

Na sjednici su prezentirane aktivnosti u sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana ljudskih prava 10. prosinca. Ove godine uz obilježavanje Dana ljudskih prava, obilježena je i 75. godišnjica donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima. Na sjednici je istaknuto da je povodom ove obljetnice u Zagrebu 1. prosinca, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice, održana konferencija koju su zajednički organizirali pučka pravobraniteljica, Ured potpredsjednice Vlade i Kuća ljudskih prava Zagreb. Također, 11. prosinca u Hotelu International u Zagrebu, u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održana je konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava kojom se obilježilo i 75 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima kao i 25 godina od usvajanja Deklaracije o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i državnih tijela u unapređivanju i zaštiti priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda tj. Deklaracije o braniteljima ljudskih prava.

Predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova istakli su da je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, potpredsjednica Šimpraga predvodila hrvatsku delegaciju na obilježavanju 75. obljetnice donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, koja održana 11. i 12. prosinca u Ženevi.

U sklopu sjednice predstavnici nadležnih tijela u Savjetu predstavili su aktivnosti svojih institucija između dvije sjednice Savjeta s naglaskom na razvoj strateškog okvira, provođenje edukacija i treninga u području zaštite i promocije ljudskih prava, međunarodnu suradnju te unaprjeđenje normativnog okvira.
 

Pisane vijesti