Održan seminar „Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj - Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva ", 5. lipnja 2019. godine, Opatija

Slika /slike/Foto vijesti 2019/naslovna.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine održao je 5. lipnja 2019. godine u Opatiji seminar pod nazivom „Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj - Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva ".

Ostvarivanje prava nacionalnih manjina na pristup javnim medijima od presudnog je značaja za promicanje ravnopravnosti manjina, stvaranje tolerancije i promicanje suživota s većinskim narodom i očuvanja kulturnog identiteta. Mediji su dužni doprinositi promicanju i poštivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, razumijevanju, poštivanju različitosti, demokratskim dosezima i razvijanju kulture dijaloga kako bi nacionalne manjine postale prihvaćene u društvu kao ravnopravni članovi i subjekti društvenih događanja.

Seminar su otvorili ravnatelj Ureda Alen Tahiri, univ. spec. pol., i predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer a sudionicima su se obratili svojim izlaganjima i prof. dr. sc. Milorad Pupovac zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora, Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru, prof. dr. sc. Siniša Tatalović i prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dr.sc. Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, dr.sc. Nikola Baketa, dopredsjednik Programskog vijeća i Željka Mandić s Hrvatske radiotelevizije.

Raspravljalo se o pitanjima zastupljenosti manjinskih tema u programima radija i televizije na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kao i tiskanim medijima te važnosti uloge medija u očuvanju društveno-kulturnih vrijednosti manjinskoga identiteta a glavni naglasci su stavljeni na suzbijanje stereotipa i govora mržnje u medijskom prostoru te razvijanju tolerancije i osjetljivosti na pojave diskriminacije i nepoštivanja ustavnih i zakonskih prava pripadnika nacionalnih manjina u hrvatskome društvu.



Pisane vijesti