Održan 26. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.- 2015., Podgorica, 19. i 20. lipnja 2014. godine

Slika /arhiva/stories/01072014.jpg

U Podgorici je 19. i 20. lipnja 2014. godine održan 26. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. čime je obilježen završetak jednogodišnjeg predsjedanja Crne Gore Desetljećem, koje je 2013. godine preuzela od Republike Hrvatske.


Na sastanku Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore, dr. Suad Numanović svečano je predao predsjedanje Desetljećem ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Damiru Ljubiću. Bosna i Hercegovina će predsjedati Desetljećem u narednom jednogodišnjem razdoblju.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske koji je, među ostalim, održao i izlaganje o budućnosti Desetljeća. Naglasio je da će Republika Hrvatskau narednom razdoblju nastaviti provoditi aktivnosti vezane za Desetljećefokusirajućise na provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020. i pripadajućeg Akcijskog plana, uz uvažavanje EU okvira za integraciju Roma.

Predstavnici država članica kao i predstavnici međunarodnih organizacija te romskog civilnog društva upoznati su s planom predsjedanja Bosne i Hercegovine Desetljećem. U narednom jednogodišnjem razdoblju održat će se dva sastanka međunarodnog upravnog odbora i tri tematske konferencije posvećene sigurnosti Romkinja i zdravlju, obrazovanju za zapošljavanje te cjelovitim programima za stanovanje i zapošljavanje Roma.

Za vrijeme predsjedanja najveći dio rasprave fokusiran je na izlaganja o budućnosti Desetljeća i prijedlozima zemalja o modalitetima nastavka te inicijative. Iako se iz izlaganja predstavnika Vlada moglo čutida većina država članica načelnopodržava nastavak ove međunarodne inicijative, ali u novom kontekstu, nije donesen jedinstven stav o ovom pitanju, a o njemu će se raspravljati i na sljedećem sastanku Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma u Sarajevu u jesen ove godine te najvjerojatnije na sljedećem sa sastanku nacionalnih kontakt točaka za Rome zemalja članica EU.
Na sastanku su predstavnici vlada zemalja članica Dekade prezentirali izvješćao napretku u provedbi mjera Desetljeća za uključivanje Roma, među kojima je bio i hrvatski predstavnik istaknuvši, uz prezentiranje relevantnih podataka, da Vlada Republike Hrvatskeulaže napore u poboljšanje položaja i provedbu mjera za potpunu integraciju Roma.

Pisane vijesti