Održan 23. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005. - 2015.

Slika /arhiva/stories/02102012_a.jpg

23. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015. održan je 24. i 25. rujna 2012. godine u Hotelu Westin, Zagreb, kao prva od aktivnosti u okviru jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma.

Sastanak su otvorili g. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Darko Ledinski, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, gđa Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, g. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, g. Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru i g. Željko Jovanović, predsjednik Odbora Romskih inicijativa Otvorenog društva, Zaklada Tajništva Desetljeća za uključivanje Roma.



Sastanku su prisustvovali predstavnici vlada 12 zemalja-članica Desetljeća, kao i predstavnici romskog civilnog sektora zemalja-članica, predstavnici dviju zemalja-promatrača, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije, predstavnici niza međunarodnih partnera koji sudjeluju u Desetljeću, poput Europske komisije, Svjetske banke, Zaklade Otvoreno društvo, UNDP-a, UNICEF-a, UNHCR-a, Svjetske zdravstvene organizacije i drugih, predstavnici Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, Odbora za predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma, predstavnici romskog civilnog sektora u Republici Hrvatskoj i drugi.

Na sastanku je održan niz rasprava o relevantnim temama poput budućnosti Desetljeća i prioritetnim područjima predsjedanja Republike Hrvatske, a poseban prostor dobile su i izjave vlada članica Desetljeća. Na kraju drugog dana sastanka organiziran je terenski posjet Općini Orehovica u Međimurskoj županiji, gdje su sudionici imali priliku posjetiti romsko naselje i Osnovnu školu u Orehovici.


Pisane vijesti