Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.jpg
Odlukom Hrvatskog sabora, dan 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na težak zločin koji se dogodio 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio svoju suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

Nažalost, i ove godine svjedoci smo porasta nasilja prema ženama u prethodnom razdoblju. U 2016. godini ubijeno je 19 žena, a prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, kaznenim djelima protiv života i tijela oštećene su ukupno 562 žene. Posebno ukazujemo na okolnost da je broj kaznenih djela nasilja u obitelji u zabrinjavajućem porastu. U 2016. godini broj slučajeva nasilja u obitelji u kojima su žene oštećene osobe je više nego dvostruko veći (279) u odnosu na 2015. godinu (121). Na ozbiljnost porasta nasilja u obitelji ukazuje i činjenica da je od 19 ubijenih žena, njih 15 ubijeno od strane bliskih članova obitelji.  

Stoga, i ovom prigodom apeliramo na građane da svako nasilje nad ženama prijave policiji odnosno nadležnom državnom odvjetništvu, a u nastavku navodimo nekoliko korisnih poveznica na kojima žene žrtve nasilja i svjedoci mogu pronaći savjete o prijavljivanju nasilja i informacije o pomoći koja im stoji na raspolaganju:

http://www.policija.hr/1138.aspx
https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i-zivot/pomoc-i-savjetovanja/nasilje-u-obitelji/327
http://www.sigurnomjesto.hr/
http://www.dorh.hr/KaznenaPrijavaI
 

Pisane vijesti