Međunarodni dan ljudskih prava

10. prosinca svake godine obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava. Na taj dan 1948. godine usvojena je Opća deklaracija o ljudskim pravima, kojom su postavljeni zajednički standardi.

Ovogodišnji slogan Ujedinjenih naroda „ljudska prava 365" promovira ideju da je svaki dan ujedno i dan ljudskih prava. Na ovaj način slavimo činjenicu da svatko od nas, bilo gdje u svijetu, u svakom trenutku ima pravo na cijeli niz ljudskih prava, da ljudska prava pripadaju svima jednako i da nas povezuju globalno.


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, ove godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta organizira panel o Povelji o temeljnim pravima Europske unije. Povelja, kao novi instrument za zaštitu ljudskih prava već u 1. članku navodi ljudsko dostojanstvo ne samo kao pravo već i kao osnovu svih ostalih temeljnih prava. Nastavak je to na preambulu Opće deklaracije o ljudskim pravima koja priznaje da je urođeno dostojanstvo te jednakost i neotuđivost prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira u svijetu.

U panelu će sudjelovati gospođa Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta, gospodin Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i gospodin Gordan Bosanac, glavni analitičar Centra za mirovne studije.

Panel će se održati u prostoru Kuće Europe, Augusta Cesarca 6, Zagreb, 10. prosinca 2014. godine s početkom u 11:00 sati.

Pisane vijesti