Javna prezentacija Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Zagreb, 15.05.2023.jpg
U ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine, u Kući Europe u Zagrebu, održana je Javna prezentacija Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine s dva pripadajuća Akcijska plana. Javna rasprava je, uz predstavljanje dokumenata zainteresiranoj javnosti, omogućila i prostor za širu raspravu o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u okviru novih Akcijskih planova za razdoblje 2024.-2025.
 
Pozvavši se na nalaze FRA istraživanja, ravnatelj Ureda, gospodin Alen Tahiri u uvodnom je obraćanju istaknuo kako nalaz istraživanja prema kojem čak 68% građana Republike Hrvatske smatra vrlo važnim da su prava manjinskih skupina tj. etničkih manjina, žena, osoba s invaliditetom, LGBTIQ osoba itd. zaštićena nacionalnim zakonodavstvom - daje jasnu poruku o važnosti javnih politika, poput predmetne, a koje to isto zakonodavstvo podupiru.

U nastavku izlaganja pozvao je prisutne na aktivno sudjelovanje u raspravi kako bi zajedničkim radom doprinijeli kvaliteti, a u konačnici i „osnaživanju i životu ustavnih vrednota Republike Hrvatske“.
 
Nastavak skupa obilježen je predstavljanjem dijela mjera nadležnih tijela u Akcijskim planovima za 2023. godinu: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova kao i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U drugom dijelu događanja, a neposredno prije rasprave o aktivnostima koje bi novi provedbeni dokumenti trebali sadržavati,  izložen je hodogram izrade novih Akcijskih planova. Sadržaj održane rasprave biti će prezentiran na prvom sastanku Radne skupine za izradu Akcijskog plana za zaštitu i promicanje ljudskih prava i Akcijskog plana za suzbijanje diskriminacije, za 2024.-2025. godinu.
 

Pisane vijesti