Održana početna konferencija projekta ''Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita'', sufinanciranog u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), 16. studenoga 2017. godine u Zagrebu

Slika /slike/Kick off AMIF 1.jpg
Dana 16. studenoga 2017. godine, u dvorani Ban Jelačić Hotela Dubrovnik, održana je početna konferencija projekta ''Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita'', sufinanciranog u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF).

Na predmetnoj konferenciji riječi je bilo o projektnim aktivnostima koje će se provoditi u 2018. godini, a koje podrazumijevaju realizaciju ATL medijske kampanje s ciljem senzibiliziranja hrvatske javnosti kad je riječ o sudjelovanju nositelja međunarodne zaštite u društvenom, ekonomskom i kulturnom životu u Republici Hrvatskoj, provedbu istraživačkih aktivnosti usmjerenih ka utvrđivanju stavova hrvatskih građana i njihove spremnosti za prihvat nositelja međunarodne zaštite te detektiranju kapaciteta, potreba i izazova integracije na lokalnoj razini, javna događanja, uključujući i regionalna, usmjerena općoj i stručnoj javnosti te djeci i mladima, publikacijske aktivnosti, te studijska putovanja i terenske posjete. Navedene aktivnosti za cilj imaju učiniti postojeći integracijski sustav učinkovitijim i prilagodljivijim stvarnim potrebama njegovih korisnika, putem podizanja svijesti stručne i opće javnosti o integracijskim izazovima u Republici Hrvatskoj,  jačanjem kapaciteta dionika te jačanjem koordinativnih aktivnosti.

Konferenciji su nazočili predstavnici tijela državne uprave, te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, službenici drugih javnih tijela, kao i predstavnici civilnog sektora, akademske i stručne javnosti koji se u djelokrugu svojih aktivnosti bave procesom integracije. Sudionicima su pored projektnih aktivnosti predstavljeni i zakonodavni i regulatorni integracijski okvir, mogućnosti sufinanciranja u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), integracijske politike i prakse u svijetu i Europi kao i integracijska iskustva i izazovi u Republici Hrvatskoj.

Među prezenterima bili su predstavnici državnih tijela i civilnog sektora, a bogato iskustvo integracije stranaca u kanadsko društvo predstavio je veleposlanik Kanade NJ.E. g. Daniel Maksymiuk. Konferencija je zatvorena panel diskusijom o iskustvima integracije u hrvatsko društvo u kojoj su sudjelovali nositelji međunarodne zaštite.

Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci, a provedbena faza projekta trajat će do prosinca 2018. godine.


 
 

Pisane vijesti