Sastanak v.d. ravnatelja Sočanca s Caroline Charpentier, državnom odvjetnicom te savjetnicom u području suzbijanja trgovanja ljudima i povezanog kriminaliteta u stalnom predstavništvu Republike Francuske pri uredu Ujedinjenih naroda i međunarodnim organizacijama u Beču, 14. lipnja 2017.

Slika /slike/Sastanak v.d. ravnatelja Socanca s  Caroline Charpentier.JPG
U Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske 14. lipnja 2017. godine, održan je sastanak s gđom. Caroline Charpentier, državnom odvjetnicom te savjetnicom u području suzbijanja trgovanja ljudima i povezanog kriminaliteta u stalnom predstavništvu Republike Francuske pri uredu Ujedinjenih naroda i međunarodnim organizacijama u Beču te gđom. Christine Denheze, zamjenicom Atašea za unutarnje poslove pri Francuskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj. Iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sastanku su nazočili mr.sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelj Vladinog ureda te Mihaela Marušić, savjetnica u Vladinom uredu, kao i članovi Operativnog tima Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Centra za žene žrtve rata ROSA te Hrvatskog crvenog križa.

V.d. ravnatelja Ureda u svom je uvodnom govoru istaknuo kako Republika Hrvatska snažno podupire te aktivno sudjeluje u međunarodnim aktivnostima u suzbijanju trgovanja ljudima te kako je učinkovito implementirala međunarodne dokumente u nacionalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima, što je najbolje vidljivo i iz činjenice kako je u planu donošenje četvrtog Nacionalnog strateškog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Francuska državna odvjetnica ukratko je predstavila francuski nacionalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima, a posebno su je zanimali elementi nacionalne strategije za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, zatim, hrvatski kazneni sustav u području suzbijanja trgovanja ljudima, nadalje, oblici trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, suradnja i potrebe organizacija civilnog društva vezanih uz problematiku trgovanja ljudima te primjeri i slučajevi policijske, odnosno pravosudne, suradnje Republike Hrvatske i Republike Francuske kao i razmjena informacija i praksi između hrvatskih i francuskih tijela nadležnih za problematiku trgovanja ljudima.

Na kraju, sudionici su se dotaknuli francusko-hrvatske suradnje po pitanju suzbijanja trgovanja ljudima te je naglašeno i kako je razmjena informacija i praksi između hrvatskih i francuskih tijela nadležnih za problematiku trgovanja ljudima vrlo bitna te kako će obje strane dodatno razvijati tu suradnju i u budućnosti, pri čemu se ne isključuje i neki zajednički projekt.

Pisane vijesti