24. konferencija Saveza protiv trgovanja ljudima

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Allianca 2024.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je na 24. konferenciji Saveza protiv trgovanja ljudima (24st Conference of the Alliance against Trafficking in Persons) pod nazivom „Beyond awereness-raising: reshaping human trafficking prevention“, koja se održala u Beču od 15. do 16. travnja 2024. godine, u organizaciji OESS-a i Ureda specijalnog predstavnika i koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Stručnjaci iz cijeloga svijeta, s iskustvom u borbi protiv trgovanja ljudima, podijelili su znanje i iskustva u borbi protiv svih oblika trgovanja ljudima: od prisilnog rada, izrabljivanja u digitalnom okruženju i drugih oblika prisile. Savez protiv trgovanja ljudima podržava države članice OESS-a u razvoju usklađenog pristupa borbi protiv trgovanja ljudima koji nastoji zaštititi ljudska prava, sigurnost, vladavinu prava i dobro upravljanje.

Na konferenciji je naglašena  potreba za pristupom koji se temelji na podacima i zajedničkom radu cijelog sustava koji uključuje vlade, civilno društvo, privatni sektor i zajednice koji rade ujedinjeno na stvaranju uključivih i inovativnih rješenja.

24. konferencija Saveza protiv trgovanja ljudima pružila je vrijednu mogućnost za dionike za razmjenu iskustava, najboljih praksi i preporuka, unapređujući napore da se preoblikuju strategije prevencije trgovanja ljudima prema većoj učinkovitosti i sveobuhvatnosti.

Na konferenciji je sudjelovalo 475 sudionika, 57 država članica OESS-a i 11 velikih međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija koje su partneri Saveza protiv trgovanja ljudima, kao i civilnog društva, mediji, privatni sektor, vjerske organizacije, akademska zajednica i relevantne profesionalne mreže nacionalnih stručnjaka za borbu protiv trgovanja ljudima.

Ravnatelj Ureda gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., kao nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, aktivno je sudjelovao na ovoj konferenciji te istaknuo kako je adekvatna i konkretna edukacija ciljanih skupina prepoznata kao jedan od najboljih oblika prevencije trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj kroz ovo razdoblje. Osim toga, naglasio je koliko je neophodno kontinuirano unapređivati nastavne planove i programe kako bi naši najranjiviji i najmlađi građani bili upoznati s trgovanjem ljudima od najranije dobi na dobno primjeren način.

Pisane vijesti