Održana 3. sjednica Savjeta za ljudska prava

Slika /slike/Foto vijesti 2022/3. sjednica - 3..jpg
30. rujna 2022. održana je 3. sjednica Savjeta za ljudska prava.
 
Sjednicu je vodila Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade i predsjednica Savjeta za ljudska prava, koja je uvodno pozdravila okupljene te istaknula da Savjet vidi kao važno mjesto rasprave i dijaloga o ključnim pitanjima vezanima za ljudska prava u Republici Hrvatskoj.
 
Budući da se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, a prema podacima iz popisa stanovništva za 2021. u Hrvatskoj živi 22,45% stanovništva u dobi od 65 i više godina, na sjednici se raspravljalo o pravima osoba starije životne dobi. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter predstavila je preporuke vezane za prava osoba starije životne dobi i to u dijelu koji se odnosi na obiteljske domove za starije, nasilje nad starijim osobama te ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.
 
Predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva pravosuđa i uprave izložili su svoje aktivnosti po pitanju skrbi o osobama starije životne dobi. Istaknut je program Zaželi putem kojega je uloženo više od 2,2 milijarde kuna, a zaposleno više od 14.000 žena koje skrbe za više od 80.000 starijih i nemoćnih osoba. Također je navedeno da je izmjenama Zakona o parničnom postupku olakšan pristup pravosuđu i za osobe starije životne dobi te da se u suradnji s pučkom pravobraniteljicom radi na pronalaženju rješenja za problematiku dosmrtnih ugovora.
 
Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, predstavila je članovima Savjeta Nacrt Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2022. do 2027. te pripadajućeg Akcijskog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2022. do 2024. godine. Nacionalni plan sastoji se od 7 ciljeva i 30 mjera i do 22. listopada nalazi se u javnom savjetovanju.

Članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo što je ovaj važan dokument ugledao svjetlo dana i naglasili da će kroz javnu raspravu dostaviti svoje komentare i time dati svoj doprinos u stvaranju što kvalitetnijeg dokumenta.
 
Savjet za ljudska prava je međuresorno i savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanja ljudskih prava. Savjet ima 18 članova, a čine ga predstavnici tijela državne uprave te predstavnici udruga i drugih organizacija civilnoga društva koje su posvećene razvoju i promicanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti