V.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr. sc. Branko Sočanac predvodio višečlano izaslanstvo RH u posjetu finskim institucijama za ljudska prava

Slika /slike/Finska05042017.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u okviru projekta „Mind the gap – Mjerenje nejednakosti u Republici Hrvatskoj“, financiranog sredstvima Opće uprave za pravosuđe Europske komisije, organizirao je studijsko putovanje u Helsinki, Finska u periodu od 28.-31. ožujka 2017. godine. Studijsko putovanje imalo je cilj prikupiti informacije o finskom sustavu prikupljanja podataka o nejednakosti i diskriminaciji s ciljem transponiranja istog u hrvatski sustav prikupljanja podataka o nejednakosti i diskriminaciji.

Hrvatska delegacija uključivala je 18 predstavnika tijela državne uprave, jedinica lokalne samouprave, predstavnike pučke i specijaliziranih pravobraniteljstava te predstavnika akademske zajednice. Pored navedenih institucija, u studijskom putovanju su sudjelovale i organizacije civilnog društva - partneri Agencije Europske unije za temeljna prava u kontekstu prikupljanje podataka o nejednakosti i diskriminaciji za Republiku Hrvatsku.

Tijekom studijskog posjeta, hrvatska je delegacija posjetila 7 finskih institucija/organizacija koje suradnički sudjeluju u prikupljanju nacionalnih podataka o nejednakosti i diskriminaciji. Riječ je o Ministarstvu pravosuđa (Odjel za demokraciju, jezik i temeljna prava), Ministarstvu rada i gospodarstva (Centar znanja o integraciji migranata), Ministarstvu za socijalna pitanja i zdravlje (Finsko povjerenstvo za Rome i Povjerenstvu za ravnopravnost spolova), Nacionalnom institutu za zdravlje i blagostanje, Uredu pučkog pravobranitelja, Institutu za društvena istraživanja (Sveučilište u Helsinkiju) i  Finskoj ligi za ljudska prava.


 

Pisane vijesti