V.d. Ravnatelja Ureda primio ravnateljicu Glavne uprave za demokraciju Vijeća Europe

Slika /slike/V.d. Ravnatelja Ureda primio ravnateljicu Glavne uprave za demokraciju Vijeća Europe.jpg
U okviru priprema za predsjedanje RH Odborom ministara Vijeća Europe (svibanj-studeni 2018.g.), v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, mr.sc. Branko Sočanac primio je Snežanu Samardžić Marković, ravnateljicu Glavne uprave za demokraciju Vijeća Europe, koja je boravila u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.
 
B. Sočanac upoznao je Samardžić Marković s pripremama za predstojeće skupove u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojima će se obilježiti obljetnice nekoliko temeljnih dokumenata i razmotriti mogućnosti osuvremenjivanja njihovih mehanizama, uz sudjelovanje 47 država članica. Ured će organizirati obilježavanje 10. obljetnice Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima, 20. obljetnice usvajanja Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Europske povelje o regionalnim ili manjinskum jezicima, te ekspertni skup posvećen romskoj problematici-Od edukacije do zapošljavanja. Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja o tehničkim, logističkim i drugim organizacijskim pitanjima.
 
Cijeneći dugogodišnje diplomatsko iskustvo i suradnju s brojnim tijelima Vijeća Europe, osobito predsjedanjem v.d. ravnatelja odborom stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe (CAHROM) u 2016. i 2017.g., Samardžić Marković je iskoristila prigodu i za širu razmjenu mišljenja o temama iz nadležnosti Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, odnosno aktualne situacije u radu same Organizacije (Vijeća Europe). Iznijela je mogućnost da bi se tijekom hrvatskog predsjedanja mogli pokrenuti određeni procesi, kako na konvencijskoj i općenito „standard-setting“ razini, tako i u širem kontekstu vezanom uz određene političke aktivnosti same Organizacije. Dogovoreno je da će se o svim navedenim pitanjima nastaviti konzultacije.

Pisane vijesti