Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH primio izaslanstvo Narodne Republike Kine

Slika /arhiva/stories/20052015.jpg

Dana 15. svibnja 2015. godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH primio je izaslanstvo Državnog povjerenstva za etničke poslove Narodne Republike Kine (SEAC) u sastavu kojeg su bili: zamjenik ministra Državnog povjerenstva Guan Peijun, generalni direktor Odjela Wu Cuijing, zamjenik generalnog direktora Odjela Wu Jinguang, zamjenik generalnog direktora Guo Jianmin, generalni direktor Odjela Wang Shouli, direktor Odjela Li Chuguang, veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying, ataše Yanan Song, te prevoditelj Lu Jiangjing,



U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izaslanstvo je primila pomoćnica ravnatelja Ureda Bahrija Sejfić, a sastanku su nazočili i Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja te Jasna Rašeta, savjetnica u Vladinom uredu.

Pomoćnica ravnatelja Ureda pozdravila je članove izaslanstva te zahvalila na posjetu i iskazanom interesu za pravni i institucionalni okvir u području zaštite i promicanja prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Upoznala je članove o pravima koja se pripadnicima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj jamče Ustavom, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim propisima te o brojnim dokumentima vezanim za zaštitu prava nacionalnih manjina čiju provedbu koordinira Ured.

Kineska strana se posebno zanimala za bilateralne sporazume o zaštiti prava nacionalnih manjina koje je potpisala Republika Hrvatska te za financiranje programa nevladinih udruga nacionalnih manjina.

Gospodin Guan Peijun zahvalio je na prijemu te informirao o položaju nacionalnih manjina u Narodnoj Republici Kini, kojih u toj državi ima 56, a čine udio u stanovništvu od 8,5 %. Zanimao se za primjere dobre prakse koje bi mogli primijeniti u njihovoj zemlji.

U nastavku posjeta Ured je koordinirao sastanke s predstavnicima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga Sabora, Savjeta za nacionalne manjine i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pisane vijesti