Ured sudjelovao na konferenciji "Dobrodošli - stvaranje preduvjeta i pronalaženje kvalitetnih riješenja za integraciju izbjeglica u Hrvatskoj“ u organizaciji Centra za mirovne studije i partnera

Slika /arhiva/stories/23062014.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske sudjelovao je dana 17. lipnja 2014. godine na konferenciji pod nazivom "Dobrodošli - stvaranje preduvjeta i pronalaženje kvalitetnih riješenja za integraciju izbjeglica u Hrvatskoj".

Konferencija je održana u prostorijama Hrvatskoga sabora. Konferenciji su se odazvali predstavnici resornih tijela, pravobraniteljskih institucija, organizacija civilnoga društva te akademske zajednice.

Uvodne govore održali su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac, koji je ujedno nacionbalna kontakt-točka o integraciji, zatim Terence Pike ispred Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice Hrvatska te Julija Kranjec ispred Centra za mirovne studije, koji je jedan od organizatora ove konferencije.

U svom govoru g. Sočanac je istaknuo da je u kontekstu razvoja integracijske politike Republike Hrvatske Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina 2013. godine dodijeljena vrlo važna, ali i zahtjevna uloga koordinativnog tijela, što podrazumijeva pomno praćenje svih događanja koja su od posebnog značaja za integraciju stranaca u hrvatsko društvo, s posebnim naglaskom na ranjivu skupinu stranaca kao što su tražitelji azila, azilanti i stranci pod supsidijranom zaštitom.

Pritom je posebno naglasio koordiniranje radom Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i radnom skupinom koja je izradila Akcijski plan za uklanjanje prepreka u ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stanaca za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Donošenje ovog dokumenta predstavlja značajan napredak za Republiku Hrvatsku, budući da je proces integracije stavljen u okvire, što omogućuje sustavno praćenje samog procesa te učinkovitije uklanjanje prepreka i nedostataka u sustavu.

Pisane vijesti