U Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održan sastanak s predstavnicama OESS/ODIHR-a – 20. studeni 2017. godine

Slika /slike/ODIHR.jpg
U Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održan je sastanak s predstavnicama OESS/ODIHR-a u sklopu njihova posjeta Republici Hrvatskoj. Svrha posjeta je upoznavanje i analiziranje Nacionalnog referalnog sustava za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, a sve prikupljene informacije bit će korištene u svrhu ažuriranja ODIHR-ine publikacije pod nazivom „Nacionalni mehanizmi upućivanja – zajedničkim naporima do zaštite prava osoba koje su žrtve trgovanja ljudima“. Tijekom svoje petodnevne posjete Republici Hrvatskoj, posebno Osijeku i Zagrebu, predstavnice ODIHR-a susrest će se s predstavnicima najvažnijih institucija državne i javne uprave, sudstva, kao i organizacija civilnog društva, koje čine sastavni dio nacionalnog referalnog sustava.

Tijekom prvog dana posjeta, predstavnice ODIHR-a ugostio je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, koji je ujedno i Ured nacionalnog koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima. Okupljenima, među kojima i predstavnici nekoliko tijela državne uprave koja sudjeluju u raspravama odnosne problematike, se na dolasku zahvalio i v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, mr.sc. Branko Sočanac, ujedno i Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima RH. G. Sočanac je predstavnicama ODIHR-a predstavio i objasnio funkcioniranje nacionalnog referalnog sustava u Republici Hrvatskoj, kao i dokumente na području suzbijanja trgovanja ljudima koje je nedavno usvojila i Vlada Republike Hrvatske. Spomenuo je cijeli niz međunarodnih aktivnosti koje Ured provodi po ovoj problematici od UN-a, EU, VE, OESS-a te regionalnih inicijativa.

Gđa Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja detaljno je upoznala s planiranim aktivnostima, posebice  planiranje i donošenje novog Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2017. do 2020. godine, kao i novih protokola, a sve u svrhu poboljšanja nacionalnog referalnog sustava za suzbijanje trgovanja ljudima. Naglasila je i važnost redovitih sastanaka Operativnog tima (jednom mjesečno) na kojima se raspravljaju relevantne teme za ovo područje, pri čemu značajnu ulogu imaju predstavnici civilnog društva.
 

Pisane vijesti