Sudjelovanje v.d. ravnatelja Ureda mr. sc. Branka Sočanca na okruglom stolu „Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva „ u okviru Lipovljanskih susreta, 26. kolovoza 2017.

Slika /slike/Lipovljani 2017.jpg
Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar-Kitarović i pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba gosp. Milana Bandića, u Lipovljanima je od 25.-27. kolovoza 2016. godine održana  tradicionalna manifestacija  kulturnog stvaralaštva i smotra folklora nacionalnih manjina pod nazivom „Lipovljanski susreti 2017.“
 
Lipovljanski susreti su središnja kulturna manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj koja se tradicionalno svake godine održava u Lipovljanima.
 
„Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva“ bila je tema ovogodišnjeg okruglog stola održanog 26. kolovoza 2017. godine.
 
U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na prigodnoj manifestaciji sudjelovao je v.d. ravnatelj Ureda mr. sc. Branko Sočanac, koji je održao izlaganje na temu „15 godina provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“. O stanju nacionalnih manjina u medijima izlagao je g. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.
 
U svom izlaganju g. Sočanac spomenuo je važnost Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te njegovu provedbu. Navedeni zakon predstavlja vrhunac normativnog okvira za zaštitu nacionalnih manjina. Vijeće Europe u svom zadnjem izvješću putem Savjetodavnog odbora za primjenu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina VE iznijelo je niz pohvala u napretku provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prvenstveno na državnoj razini, dok su nešto slabiji rezultati na lokalnoj razini. Također je napomenuo kako je potrebno i dalje raditi na unaprjeđenu položaja nacionalnih manjina sukladno najnovijim ocjenama relevantnih međunarodnih organizacija, pri čemu bi same nacionalne manjine svojim aktivnostima mogle dati značajan doprinos.
 
Osim spomenutog Okruglog stola u okviru Lipovljanskih susreta 2017. održan je čitav niz manifestacija od kojih se posebno ističe kulturno - umjetnički program u kojem su pripadnici nacionalnih manjina predstavili raznolikost i bogatstvo nošnji i običaja svojih nacionalnih manjina.
 

Pisane vijesti