Seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, Virovitica, 9. travnja 2014. godine

Slika /arhiva/stories/10042014.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine održao je 9. travnja 2014. godine u Virovitici (u prostorijama Virovitičko-podravske županije) seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Rječ je o seminarima koji se godinama kontinuirano održavaju s ciljem informiranja i educiranja članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina o njihovim pravima i obvezama koje proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima naconalnih manjina, motiviranja i poticanja na bolju suradnju vijeća i predstavnika sa tijelima lokalnih jedinica, kao i s ciljem razmjene informacija o svim specifičnim problemima pripadnika nacionalnih manjina na lokalnoj razini.



Na području Virovitičko-podravske županije izabrano je i registrirano 10 vijeća srpske nacionalne manjine i to za Virovitičko podravsku županiju, gradove Viroviticu, Orahovicu i Slatinu, te općine Gradina, Sopje, Suhopolje, Voćin, Čačinci i Čađavica, te su na razini Županije izabrana i dva predstavnika - za albansku i mađarsku nacionalnu manjinu.

Sudionicima seminara su se obratili ravnatelj Ureda g. mr. sc. Branko Sočanac, predsjednik Savjeta g. Aleksandar Tolnauer i g. Sulejman Tabaković, savjetnik u Ministarstvu uprave, a o manjiskim pitanjima svoja izlaganja su iznijeli i zamjenik župana Virovitičko–podravske županije i pročelnik odjela Grada Virovitice.

U raspravi su se iznosili problemi u funkcioniranju vijeća i predstavnika, ali su se otvarala i brojna pitanja vezana uz povratak izbjeglica, loše infrastrukture i prometne povezanosti pojedinih naselja, te poteškoće pri realizaciji prava na obrazovanje srpske nacionalne manjine po modelu C.

Uz probleme, iznosili su se i primjeri dobre prakse i pozitivna iskustva u međusobnoj suradnji vijeća i predstavnika s upravnim tijelima lokalnih jedinica u Virovitičko–podravskoj županiji, a vijeća i predstavnici s ovog područja su pozvani da se organiziraju u koordinaciju u okviru koje bi na učinkovitiji način mogli uskladiti i unaprijediti zajedničke interese.

Pisane vijesti